Sangay, egy jámbor óriás

Az Egyenlítő mentén, az Andok hegyláncai közt fekvő Sangay, szabályos kúpjával és a csúcson található kráterével épp olyan, amilyennek egy tipikus vulkánt elképzelünk. Örök hó borítja. A kráter azonban kivétel, ahol csak kevés hó van, ami mégis megmarad, az kőzettörmelékkel teli füstgomollyal kísérve a leghevesebb kitörést okozza.

Az Egyenlítő közepénél, Quitótól 200 km-re délre található a Sangay (5230 m), az örök hóval és jéggel borított Andok óriási hegyláncának tagja. Amikor ritkán kibukkan a felhők mögül, megcsodálhatjuk a meredek hegyoldalú, szabályos körvonalú tűzhányót. A Sangay tipikus rétegvulkán: andezit, vagyis igen viszkózus lávafolyások és a kitöréskor kiszórt vulkáni anyag (piroklasztit) alkotják.

A 60 éve már csaknem megállás nélkül működő Sangay viszonylag lassú ütemben izzó salakcsomókat lövell ki. Ritkán előforduló heves robbanásakor a füstfelhőbe különböző kőzettörmelékek kerülnek, amelyek sötétre színezik. A robbanásos jelleget az is erősíti, hogy a magmával érintkezve a krátert borító hó gőzzé változik.

A jéggel borított vulkánok kitörésével kapcsolatos legnagyobb veszélyt a laharok képződése okozza: ezek a hamuval teli sárfolyamok teljesen elöntik a vulkán oldalait, miközben különböző kőzettörmelékkel, nemritkán óriási tömbökkel keverednek, és a legnagyobbak akár 100 km-es távolságba is elérhetnek. A közel 23 000 emberéletet követelő kolumbiai Nevado del Ruiz 1985-ös kitörése még ma is mindenki számára emlékezetes.

Az Egyenlítő menti másik óriás a Cotopaxi, amelynek mintegy 30 laharképző, gyakran halálos pusztítást okozó kitörése ismert. Furcsa módon a Sangay állandó működése óta „termelt„ lahart; úgy tűnik, hogy a folyamatos aktivitás megakadályozza, hogy a kráterében a lahar kialakulásához elegendő mennyiségű hó felhalmozódjon. Az sem szokványos, hogy az Andok hegyláncainak évtizedek óta legrendszeresebben működő vulkánja 1976-ig egyetlen áldozatot sem szedett. Akkor ugyanis egy hat alpinistából álló angol csoport megpróbálta megmászni, de a csúcstól 300 méterre robbanás lepte meg őket, amely két halálos áldozatot és három sebesültet követelt. A vulkán jó hírnevét ez a tragikus esemény elrontotta.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu