Piton de la Fournaise (Kemence-orom), a vulkánlaboratórium

Madagaszkártól 700 km-re keletre található a világ legszebb vulkáni képződménye, a Réunion-sziget, amely két egymás melletti vulkánból áll.

A 3069 m magas Piton des Neiges abszolút magassága az óceáni lemez szintjétől számítva meghaladja a 7000 m-t. Legutolsó kitörése 12 000 évvel ezelőtt történt. Központi részébe három cirkuszvölgy vágódott, amelyeket 1200 m magas sziklafalak vesznek körbe, így az ilyen típusú pajzsvulkán bonyolult belső felépítése tanulmányozhatóvá vált.

A Piton de la Fournaise is Hawaii típusú pajzsvulkán, amely forró pontból született. Felszínét három nagy kaldera tagolja. keleti irányban a legfiatalabb – az Enclos – a tenger felé nyitott; két egyenes sziklafal között rendkívül meredek síkban, a Grandes Pentesben (Nagy Lejtők) végződik. Két nagy kráterrel ebben a kalderában található a zárókúp, amelynek csúcsa 2631 m.

A kitörések számát tekintve a Piton de la Fournaise a világ egyik legaktívabb vulkánja: 10 év alatt több mint 20 alkalommal lépett működésbe. A kitörések legtöbbször a kalderában zajlottak le. A legjelentősebb lávafolyások elöntötték a Nagy Lejtőt, majd robbanások és óriási gőzfelhők kíséretében kijutottak a tengerre. Mivel a terület lakatlan, a kitörések nem követelnek áldozatokat és nem okoznak anyagi károkat; sőt lelkes tömegeket vonzanak, akik e lenyűgöző látványban akarnak gyönyörködni.

Évszázadonként egyszer-kétszer a program a szokványostól jelentősen eltérően zajlik. Így történt ez 1977 március-áprilisában is. A kitörés az Enclos-ban 2000 m magasságban kezdődött és továbbterjedt az északkeleti külső oldalra. A főfolyás egy 600 m magasságban lévő repedésből fakadt, és úgy érte el a tengert, hogy közben áldozatokat nem követelve beborította Piton-Sainte-Rose városkát úgy, hogy abból csak a templomtorony és a laktanya teteje látszott ki. Az óriási kitörés több mint 100 millió m3 különleges lávát, óceanitot hozott a felszínre, a kőzet különlegessége az, hogy 30%-ban nagy olivinkristályokat tartalmaz.

Az 1977-es kitörés 170 év óta az első volt, amely a nagy Enclos-kalderán kívül ment végbe. Figyelmeztetett arra, hogy a Piton de la Fournaise nemcsak gyönyörű „hang- és fényjátékok”-kal ejti ámulatba nézőit. E megfontolásból 1979-ben e helyen vulkanológiai obszervatóriumot állítottak fel, amely az évek során a világ legkitűnőbb megfigyelőállomásává fejlődött, és a kitörések gyakoriságának köszönhetően számos szakember kaphatott itt közvetlen terepi képzést. A „Kemence” kitűnő természetes laboratóriumnak bizonyult ahhoz, hogy megértsük a vulkánok robbanásos működési mechanizmusát. A tudósok figyelemmel kísérhetik a magma központi kürtőben való haladását és esetenként egy törésvonal menti vándorlását is. Ez utóbbi oldalsó kitöréshez vezet, ahogyan ez meg is történt 1986-ban az évszázad második, Enclos-kalderán kívüli kitörésekor.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu