Pinatubo 1991: a XX. század egyik legnagyobb kitörése

A Fülöp-szigetek katasztrófája óriási emberi veszteséggel járt együtt. 200 ezer személyt kellett kitelepíteni, ami ezen a téren abszolút rekordnak számít. A halálos áldozatok száma magas volt – legalább 400 fő –, de a végeredmény sokkal rosszabb lett volna, ha a helyi vulkanológusok nem jelzik előre a katasztrófát, és nem irányítják a mentést kellő szervezettséggel egy gyorsan a helyszínre érkező amerikai csoport segítségével.

A Pinatubo-hegy működéséről korábban semmiféle történelmi feljegyzés nem volt: éppen ezért igen figyelemreméltó, hogy a legnagyobb kitörések leggyakrabban a szunnyadó, sőt kialudtnak hitt vulkánok esetében keletkeznek. A helybeliek sem figyelték a Pinatubót, mivel a Fülöp-szigeteken épp elég gondot jelentenek az olyan aktív, gyakran veszélyes vulkánok, mint a szintén Luzon szigetén található Mayon vagy a Taal.

A kitörés visszafogottan, gőz- és hamukibocsátással kezdődött 1991. április 2-án, amit egyre erősödő földmozgások kísértek, mígnem június 14-15-én tetőpontjára hágott. Ez a fokozatos kibontakozás tette lehetővé, hogy feltérképezzék a vulkán körül 30 km-es körzetben lévő veszélyeztetett területeket, ahonnan a lakosságot ki kellett költöztetni. Az erupció végkifejleteként elképesztően nagy kitörési felhő jelent meg, amely azután június 15-én elérte a 40 km-es magasságot. A horzsakőfolyamok a vulkán minden oldalát elöntötték, és olykor még a mély folyómedreket is feltöltötték. A hamueső nagy területeket érintett; a helyszíntől 100 km-re lévő manilai repülőteret több napra be kellett zárni. A szerencsétlenséget még az is fokozta, hogy a Yunya ciklon június 15-én érte el e területet, és a vele érkező szakadó trópusi eső a hamuval keveredve a háztetők beszakadásához, ezzel pedig az áldozatok számának növekedéséhez vezetett. Hamuval teli sárfolyamok (laharok) zúdultak le mindenfelé és számuk a júliusi esőzések megérkeztével csak növekedett, így a helyzet egyre súlyosabbá vált.

A kitörés csúcspontja egy kaldera beomlásával ért véget, s szinte „lefejezte” a vulkánt.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu