Los Organos

KANÁRI-SZIGETEK – LA GOMERA (Los Organos)


A Los Organos (Orgona) meredek sziklaképződmény, amely La Gomera északi partjainál emelkedik ki a tengerből. A többezernyi függőleges bazaltoszlop egy óriási templomi orgona sípjaira emlékeztet (innen ered a neve).

Ez a különleges képződmény a vulkanikus eredetű, kör alakő sziget, La Gomera részét képezi, amely a Kanári-szigetek (El Hierro után) második legkisebb tagja. Az Orgona Természeti Emlékhely Vallehermoso körzetében, a sziget északnyugati partján található, de a sziget belseje felől nem látható. A szigetet rendszeresen induló csónakokkal kerülhetik meg a látogatók, eközben – különösen akkor, ha a víz nyugodt – alaposabban is szemügyre vehetik a sziklákat. A sziget körül gyakran lehet látni delfineket, bálnákat.

La Gomera szigetén az utóbbi időben szünetel a vulkáni tevékenység, ám felületén az esővíz sugárirányú barázdákat, vízmosásokat mélyített. A Garajonay Nemzeti Park a sziget összterületének mintegy tíz százalékát teszi ki. A parkot 1981-ben hozták létre a sziget értékes babérerdeinek, valamint számos őshonos állat- és növényfajának védelmére. 1986-ban felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Michael Bright - 1001 TERMÉSZETI CSODA
GABO Kiadó, Budapest, 2005. nyomán)

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu