Nyiragongo: kiürült lávató

A kongói Nyiragongo oldalait öt törésvonal szabdalta szét 1977. január 10-én, 10 óra 1 perckor. Ezzel egy időben a vulkán lávatava teljesen kiürült. Szökőárhoz hasonlóan 22 millió m3 1100 °C-os lávafolyam indult útjára mintegy 60 km-es óránkénti sebességgel, maga alá temetve erdőket, termőföldeket, utakat, házakat. A vulkán lábánál fekvő Goma lakói valamennyi lehetséges közlekedési eszközt igénybe véve menekültek: a repülőtér buldózereit is bevetették. sajnos 50 embernek nem volt elég ideje, hogy elmeneküljön az izzó folyam elől, amely hamarosan mintegy 22 km2-nyi területet öntött el.

Néhány órával később a táj siralmas képet mutatott: sok-sok kilométer hosszan, amerre a szem ellátott, a vidéket tükörsima, szürke, selymes fényű megdermedt láva borította. hígan folyó bazalt „hullámok” csapódtak itt-ott a még füstölgő fatörzscsonkokra. Egy elefántcsorda a forró láva foglya lett. Kivehetők a szerencsétlen állatok különböző testrészei – hasuk, lábuk, fejük, ormányuk –, ahogy a vulkán kőkoporsóiba égette őket.

Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Nyiragongo hallatott magáról: az 1982-es kitörésekor lávatava újjászületett, ami azzal a kockázattal jár, hogy egy nap majd újra kiönt, és mindent beborít.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu