Életjelek egy működő vulkánban (2004.12.07.)

Arról már eddig is voltak fogalmaink, hogy az élőlények szinte minden talpalatnyi helyet benépesítenek Földünkön, legyen szó akár a legelzártabb barlangról, vagy a legsötétebb tengerfenékről. Az alkalmazkodásnak úgy látszik nincsen tehát határa. Ezzel azok a kutatók is szembesültek, akik egy tenger alatti működő vulkán tanulmányozása közben új élet nyomaira bukkantak.

Új-zélandi és japán kutatókból álló csoport 1800 méteres mélységben eddig ismeretlen élőlényekre bukkant az új-zélandi Brothers-vulkán kráterében. A szakemberek különleges tengeralattjárójukkal 300 km-re távolodtak el Új-Zéland partjaitól, amikor az érdekes felfedezést tették. Olyan élőlényeket találtak, amelyekkel eddig, ebben a mélységben még sohasem találkoztak.

Nemcsak maga a felfedezés, hanem a kutatók járműve is különleges volt, ugyanis a 26 tonnás tengeralattjáró három fős személyzete nyolc órán keresztül tud az óceán akár 6500 méteres mélységében is tartózkodni, az ilyesfajta manőverre pedig csak nagyon kevés tengeri jármű képes.

A kutatók Új-Zélandtól ÉK-re, a Csendes-óceán mélyén fekvő vulkán kigőzölgéseinél lefényképeztek és filmre vették az élet megnyilvánulásait: különböző rákokat és csőférgeket. Az Új-Zélandi Geológiai Intézet munkatársa, Cornel de Ronde szerint, a most felfedezett élőlények közül több, eddig ismeretlen volt a tudomány számára. Többek szerint ez a felfedezés is megmutatta, micsoda lehetőségek rejlenek az óceánok, tengerek mélyének feltérképezésében, kutatásában, hiszen e területeknek még napjainkban is csak töredékét ismerjük. Vajon hány új faj – növények és állatok egyaránt – rejtőzik az ismeretlenségben, hány olyan élőlény, mely például a jövő gyógyszereit szolgáltathatja az ember számára.

Az állatokon kívül a tudósok gázokat, folyadékmintákat és kőzeteket is gyűjtöttek a Brothers-nél, mely az egyik legaktívabb víz alatti tűzhányó Új-Zéland közelében. A vulkáni kráter átmérője egyáltalán nem jelentéktelen, 3 x 3,5 km-es, mélysége pedig eléri a 450 métert.

A szakemberek azt feltételezik, hogy a tengeralatti vulkánok a földi élet kialakulásában is jelentős szerepet játszottak, ugyanakkor ma is jól rekonstruálják az évmilliárdokkal ezelőtti állapotokat. Az itt élő, többnyire alacsonyabb rendű élőlények – mikroorganizmusok – napsugárzás híján a forró vízből nyerik az energiát, táplálékul pedig a vízben feloldódott ásványi anyagok szolgálnak.

Érdi-Krausz Erika – Lieber Tamás

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu