Kilimandzsáró, Afrika teteje

Trópusi Afrikában a Kilimandzsáró egyike annak a három hegyóriásnak, amelynek tetején örök hó és jég van (a másik kettő a Kenya-hegy ás a Ruwenzori). Európában sokáig azt hitték, hogy az Egyenlítő alatt a hegyekben is meleg van, és a szobatudósok, mint tényről írtak a zöldellő hegycsúcsokról. Azokat, akik hírt hoztak a jégsapka létezéséről, hazugnak nevezték, ezért néhány utazó óvatosságból fehér mészkőcsúcsokról írt.

A XIX. század végén aztán megindultak az expedíciók, és többé nem lehetett kételkedni az egyenlítői magashegyi jégmezők valóságában. Különösen, hogy akkoriban alacsonyabban volt az örök hó határa, mint ma.

A magyar Teleki Sámuel 1887-ben ötezer méter fölé jutott, majd két évvel később a német geográfus, dr. hans Meyer elérte a csúcsot. A kráterperem legmagasabb része sokáig a Vilmos császár-csúcs (Kaiser Wilhelm Spitze) nevet viselte, az ország függetlenségének elnyerése óta Uhuru (Győzelem)-csúcs (5895 m), Hans Meyer nevét ma egy tágas lávabarlang viseli.

A Kilimandzsárónak három különálló kiemelkedése van: a Shira-platón a Shira-orom (Shura Ridge 4900 m), a főcsúcsot hordozó Kibo és a Mawenzi (5051 m), egy ősi kráter lávadugója. Legfiatalabb a Kibo. Kilométeres átmérőjű kráterének közepét szabályos hamukúp foglalja el. A kénlerakódások és a fumarolák jelzik, hogy még nem teljesen szunnyadt el a vulkán.

A hóhatár a Kibón az északkeleti oldalon a legmagasabb (5750 m) és délnyugaton a legalacsonyabb (5250 m). Tekintélyes gleccserek indulnak lefelé, a legnagyobb a Barranco-gleccser. A Mawenzi hósapkája időről időre elolvad.

A Kibo alpinista technika nélkül is megmászható. A legnépszerűbb hegyi sövény kiindulási pontja a Marangu-ház (1400 m), majd a Mandara- (2743 m) és a Horombo-kunyhót (3657 m) ejti útba a hegymászó. Innét ágazik el az út a Mawenzi és a Kibo irányába. A Kibo-kunyhó tengerszint feletti magassága 4700 méter, ahonnét egy hajnali vagy inkább éjszakai indulással reggelre elérhetjük a kráter peremét. A korai indulás már csak azért is tanácsos, mert az első szakasz mély hamurétege ilyenkor még fagyott. Ha viszont a tűző napsütésben fellazul, roppant nehézkes benne az előrehaladás. S arra is számítani kell, hogy fent hóvihar és kemény fagy fogad.

(Vojnits András: Afrika – kontinensről kontinensre; Kossuth Kiadó - 2000)

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu