Kelud és krátertava: veszélyes társulás

Indonéziában, Jáva keleti részén található Kelud vulkán (1731 m) a történelem során átlagosan 20 évente lépett működésbe. Kitöréseire jellemző, hogy meglehetősen robbanásos jellegűek, rövid ideig tartanak és viszonylag kis mennyiségű anyagot bocsátanak ki. Ennek ellenére ez Indonézia leggyakrabban pusztító vulkánja. Szomorú hírnevét a mély kráterében található tónak köszönheti. Már a legelső robbanáskor a tó hamuval keveredett vizet lövellt a kráteren túlra, amely a szurdokszerű patakok mentén lerohanva, különböző nagyságú törmelékeket ragadott magával. Ezek a nagy tömböket is szállító, vulkáni porral kevert sárfolyamok a jávai lahar néven váltak ismertté. A síkságra érve e folyamok kilépnek a folyók alacsony partjaik közül, és elöntik az ültetvényeket, valamint az ebben a régióban igencsak népes városokat. Ezek a kezdetben nagyon forró (vagy primer) laharok a legveszélyesebbek, mivel már a kitörés kezdetekor működésbe lépnek.

A laharok mennyisége és megtett távolságuk a krátertó nagyságával van közvetlen összefüggésben. Ez a tó közel 40 millió m3-es volt, mielőtt az 1919-es katasztrófa bekövetkezett, amely során a laharok körülbelül 40 km-t tettek meg, 5000 halottat hagyva maguk után. 1920-tól a hatóságok, a világon elsőként, alagutat kezdtek ásatni, hogy csökkentés a tó vízszintjét. A következő kitörések kevesebb áldozatot szedtek. 1966-ban még 120 halott volt, ezt követően egy újabb alagút 2,5 millió m3-re csökkentette a tó térfogatát, majd az 1990. február 10-i kitöréskor először nem keletkezett primer lahar. Hogy az időben végrehajtott kiköltöztetés ellenére mégis volt 32 áldozat, azt a vulkáni hamu súlya alatt összeomló háztetők okozták (a lezúduló jelentős mennyiségű csapadékkal keveredve a hamu súlya duplájára növekedett).

Az 1990-es kitörés sajátosságaként megemlíthető, hogy a kitörési felhő megjelenése előtt a mellékkráterből oldalirányban hamu- és gázfelhő (blast) robbant ki. A keletkezett légáramlás a krátertől 5 km-re lévő trópusi erdőt is elérte, ahol a közeli fákat gyökerestől kitépte, a távolabbiakat pedig megfosztotta lombozatuktól.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu