Gejzírek völgye

GEJZÍREK VÖLGYE (Kamcsatkai terület - Oroszország)


A kamcsatkai Sumnaja-("zajos") folyó sziklás szurdokokon áthaladva kavicsos lapályokon, homokpadokon kigyózva érkezik a Gejzírek völgye gőzölgő világába. 1941 áprilisában Tatjána Ivanovna Usztyinova vezetőjével, az itelmen Aniszfor Krupeninnel érkezett ide. A Sumnava medrét követve fedezték föl ezt a párás vadont, egy különleges mellékfolyó mentén, ahol szolfatárák (kénes hőforrások), iszapvulkánok és működő gejzírek sorakoztak. Ennek a folyóvíznek később a Gejzernaja nevet adták.

A völgy különös paradicsom - gőzölgő vízesések sietnek le a völgy falain, dús fű borítja a partokat, gejzírek lövellnek forró vizet a magasba, iszapvulkánok bugyognak és fröcsögnek. Színpompás agyagok, algás, mohos partok jellemzik a tájat, a kénes források közelségét pedig jellegzetes szag jelzi.

A Gejzírek völgye egyike a Föld legaktívabb geotermikus térségeinek. Mintegy 6 km hosszan kanyarog itt a keskeny Gejzernaja, gőzölögve, fortyogva, kitörésekkel, szagokkal kísérve. Egyedül ebben a völgyben 20-nál több jelentős gejzír található, de többtucatnyi kisebb is koncentrálódik egy, mindössze 3-4 km2-nyi területen. Ősszel a szinpompás lombok látványa fokozza a geológiai csodaország szépségét, ám a táj legszebb arcát télen mutatja: minden hófehér, a völgyből idesodródó gőz és pára rátelepszik a fákra, bokrokra, csipkefinomságú dérkristályokká alakulva.

A geotermikus működés által fejlesztett hő különleges hatást gyakorol a környező tájra. A tavasz beköszöntével a fák és növények jóval hamarabb borulnak virágba, mint más vidékeken. A folyóparton meleget kedvelő növények, így vízililiomok és nefelejcsek csoportosulnak.

1981. október 4-én a Gejzírek völgyén végigsöpört az Elza nevű tájfun. A viharos esőzések miatt több méterrel megemelkedett a Gejzernaja folyó vízszintje. Az ár 3 méteres sziklákat sodort tovább a mederben, elpusztítva a Pecsja- ("Nagy Kemence") gejzírt, és súlyosan megrongálva a Malachit-barlangot. Ennek ellenére továbbra is érdemes felkeresni ezt a bámulatra méltó vidéket, ahol a vulkáni utóműködés változatos megjelenési formái mindenkit bámulatba ejtenek.

Michael Bright - 1001 TERMÉSZETI CSODA
GABO Kiadó, Budapest, 2005. nyomán)

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu