Az El Chichon 1982-es kitörése és légköri hatásai

Benjamin Franklinnek jutott eszébe először az, hogy a vulkáni kitörések hatással lehetnek az éghajlatra. Az 1784-es kemény telet az 1783-ban Lakiban, Izlandon bekövetkező hatalmas lávaömlések hatásának tartotta. Követője nemigen akadt, sőt némelyek még azzal is megvádolták, hogy a szokatlan hidegért ő maga is felelős, amit a vádlók szerint a villámhárítók használatának elterjedésével okozott! A Krakatau kitörése 1883-ban újra felvetette ezt a kérdést. Az egész világ meglepő napfelkeltéknek és naplementéknek volt tanúja több mint két éven keresztül, és így teret nyerhetett az az elképzelés, miszerint a kitöréskor a sztratoszférába lövellt por megszűrheti a napsugárzást. Az El Chichon kitörése megerősítette ezt a tézist, mi több, pontosította is azt. A Mexikó déli részén fekvő El Chichon olyan vulkán, amelynek egyetlen korábbi kitöréséről sem tudtak.

Az inkább szerénynek mondható 0,5 km3 anyagmennyiségével is kb. 2000 embert elpusztított. Sokkal figyelemreméltóbb volt viszont a sztratoszférába kibocsátott hamu, és különösen a gáz mennyisége. A 26 km magasságba emelkedő hamuoszlopot a légáramlatok nyugati irányba sodorták, és három hét alatt összefüggő „hamusáv” alakult ki a Föld körül, amely később szétterülve, közel egy év alatt fátyolszerűen beborította az egész északi féltekét. Az új légkörfizikai módszernek köszönhetően a hamufátyol összetételét és hatásait addig soha nem látott részletességgel tanulmányozták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vulkáni por csak kiegészítő szerepet játszik. A fátyolfelhőt finom kénsavcseppekből álló pára alkotta, amelyet a kibocsátott kénes gázok és a levegőben lévő víz kölcsönhatása hozott létre. Azzal, hogy a vulkáni por a napsugarakat elnyeli, felmelegíti a sztratoszférát és csökkenti a talaj átlaghőmérsékletét. A jelenség folyamatát és hatását le tudjuk írni, de mennyiségi szempontból nehéz felbecsülni.

A Pinatubo 1991. júniusi kitörésének hatása sokkal jelentősebb volt, mint az El Chiconé: itt is kénben gazdag magma játszotta a főszerepet, de a kibocsátott anyagok mennyisége hússzor nagyobb volt.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu