A Déception vulkánjai

A DÉCEPTION VULKÁNJAI


A Déli-Shetland-szigetcsoporthoz tartozó Déception barátságtalan vulkáni szigete a dél.amerikai kontinens irányába húzódó Antarktiszi-félsziget előtti nyílt tengeren fekszik. Valaha a bálnavadászok szívesen látogatott helye volt, mára azonban jelentős tudományos kutatóközponttá alakult.

Noha a Déli-Shetland-szigetcsoporthoz történő utazás egyáltalán nem mondható könnyűnek és teljesen veszélytelennek, ráadásul az éghajlat is meglehetősen zord és rendkívül hideg, való igaz, az Antarktisz taratja a világon a legalacsonyabb hőmérsékleti rekordokat. Ám ennek ellenére a déli partvidék nagyszerű tájai egyre nagyobb számban vonzzák a látogatókat.

Már évszázadok óta feltételezték, hogy a földgolyó déli részén létezik egy "terra incognita", de az Antarktisz fenséges hegységeit csak a XIX. században, 1821-ben fedezte fel egy angol tengerész. Nevét ma a félsziget egy része, a Palmer-föld viseli.

Az Antarktisz nyugati peremén az Antarktiszi-félszigettől a Ross-tengerig, az Andokéhoz hasonló domborzati viszonyok vannak: dómszerű gránitképződmények és 10 millió évnél fiatalabb vulkánok, amelyek közül némelyik még ma is működik. A nyugat-antarktiszi szubdukció az Andok alábukása zónájának meghosszabítása volt a Drake-átjáró megnyílása előtt, ami leválasztotta a kontinenst, és lehetővé tette, hogy a tengeráramlások körbejárják.

A Déli-Shetland-szigetcsoport szigetívet alkot, amelyet az Antarktiszi-félszigettől a Bransfield-árok választ el.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu