Ismét rendhagyó működés a Strombolin

ISMÉT RENDHAGYÓ MŰKÖDÉS A STROMBOLIN

Február 27-én szenzációs tudósításokat továbbítottak az olaszországi tudományos intézetek a Lipari-szigeteki Stromboli tűzhányó működéséről. A magyarországi hírügynökségek a tűzhányó ismételt kitöréséről írnak, holott magának a "kitörésnek" a Stromboli esetében nincs hírértéke, mivel ez már több ezer éve zajlik az emberek szeme előtt, mindössze 5-10 perces időközönként.
A Tirrén-tenger világítótornyának is nevezett vulkán hirtelen megváltozott működésének van hírértéke, vagyis az aktivitás megszokottól eltérő jellegének, ami ezúttal éppen a kitörések szünetelését jelenti!

Vulkanológiai kollektívánk utánajárt az eseményeknek, és az alábbi információkat Önnel is készséggel megosztjuk.

A BEBTE sajtóközleménye a Stromboli működéséről


Március 15.

Március 15-én este 20 óra 37-perckor hatalmas robbanás rázta meg a néhány hete csak kiömléses tevékenységet végző Strombolit. A vulkanológusok a hegy csúcskrátereinél paroxizmust (szokatlanul nagy erejű robbanást) észleltek. Ez amiatt következhetett be, hogy az utóbbi hetek hegyomlása során lehullott kőzet eldugaszolta a kürtőt, amely most nagy erővel kirobbant. A vulkán porfelleg eléri a 3000-3500 méteres tengerszint feletti magasságot. A robbanás, annak ellenére, hogy kő és porhullással párosult, nem okozott kárt a lakott területeken, de az egész szigetet fekete hamuval borította be. Ez a robbanás hasonló erjejű, mint a tavaly áprilisi volt. A vulkanológusok szerint nincs mitől tartani, nem rendeltek el riasztást egy esetleges cunami miatt sem. A turistáknak viszont megtiltották, hogy 290 méternél magasabbra menjenek fel a hegyre.

Március 5.

A lávafolyás folyamatos a 420 méteren fekvő kráterből. Habár a láva mennyisége egyre csökken, egyre nagyobbra építi a pár nappal korábban kialakult félszigetet. A kráterek közelében a vulkanológusok egy órás periódusokban növekedést-süllyedést figyeltek meg, ami arra enged következtetni, hogy a robbanásos kitörések visszatérhetnek. A vulkanológusok figyelik az eseményeket, így egyelőre mindenki az otthonában maradhat. Még a legveszélyesebb zónában, a tengerparton élőknek sem kell kiköltözniük.
A szigetre egyre több turista érkezik. Számukra sem vezettek be különösebb biztonsági intézkedéseket. Vezetővel 400 méteres magasságig felmehetnek, ahonnan szép kilátás nyílik a Sciara del Fuoco-ra.

Március 3.

A korábbi jelentéshez képest nincs különösebb változás a Stromboli működésében. A csúcskráterek még mindig inaktívak. A Sciara del Fuocon továbbra is folyik a láva a tenger felé. Ez a lávaár egy 50 méter hosszú és 300 méter széles félszigetet hozott létre a part mentén.
A vulkanológusok radarral folyamatosan figyelik a hegy csúcsrégióját, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén azonnal riasztani lehessen a sziget lakóit.

Március 1.

A vulkanológiai intézet február 28.-i jelentése alapján a hegyen még mindig nincsenek kitörések, de a két lávafolyás úgy tűnik, hogy megállt és elkezdett kihűlni. Viszont 500 méter magasságban a Sciara del Fuoco oldalán egy újabb szájból 20 m3/sec mennyiségű anyag táplál egy lávafolyást. Annak ellenére, hogy az előző napi folyamokhoz nagyon közel jött létre ez az új, biztos, hogy egy azoktól teljesen különálló. Az lávapatak gyorsan folyik a tenger felé, ahol legyező alakban terül el. A Spiaggia dei Gabbiani közelében éri el a tengert, a tegnapiakhoz hasonlóan. Itt hatalmas gőzfelhő emelkedik fel, ahogy a láva a tengerbe folyik. A jelenséget egy földomlás is kíséri. március 1-jén az előző napi lávafolyam már kevésbé aktív,a tengernél a gőzoszlop alacsonyabb, és a lávafolyam még mindig a Spiaggua dei Gabbiani felé folyik. A katasztrófavédelem munkatársai már megérkeztek a szigetre, de teljes evakuálásról egyelőre nincs szó.

Február 28.

A helyi obszervatóriumok jelentése szerint a Stromboli csúcskrátereinél hőkamera segítségével már tegnap (vagyis február 27-én) észlelték a szokásos kitörések megszűnését, illetve egy új törés keletkezését az északkeleti kráter oldalában. A hasadéknak a helye és iránya ugyanakkor megegyezik a 2002-2003-as események során létrejött töréssel. A láva e mentén tört a felszínre, a tengerszint felett kb. 650 méteres magasságban. Innen két ágban folyik tovább a vulkán híres tűzcsúszdáján, a Sciara del Fuocon, egészen a tengerig. Az egyik lávafolyás, amely kevesebb utánpótlást kap, a 2002-2003-as lávafolyás területét borítja el. A másik, amelyik viszont bőven pótlódik, legyezőszerűen szétterülve a Sirályok partja (Spiaggia dei Gabbiani) felé tart.
Az északkeleti kráter északi oldalán több kisebb földcsuszamlás is megfigyelhető, innen a kövek a Sciara del Fuocon gördülnek le a tengerbe. A Sciara-nál a tenger nagyon zavaros, ami egy tenger alatti hegyomlást sejtet.

Gyűjtötte: Érdi-Krausz Erika

...Az oldalt folyamatosan frissítjük...

 
 

© 1999-2007 BEBTE www.bebte.hu