Túlzó félelemkeltés a Vezúvnál

TÚLZÓ FÉLELEMKELTÉS A VEZÚVNÁL

A nápolyiak többségét – laikusokat és szakembereket – is sokkolta a világ egyik legtekintélyesebb folyóiratában, a National Geographic-ban róluk, illetve vulkánszomszédjukról, valamint annak várható kitöréséről megjelenő cikk. Az olasz hatóságok szerint a média túlzó megnyilvánulásáról, szenzációkeltésről van szó. Sajnálatos, hogy az eladhatóság érdekében ez az egyébként nagyszerű „világlap” sem nélkülözi a túlzó bulvárelemeket.

A National Geographic legutóbbi számában megjelent cikk szerint a Vezúv ma még szunnyad, de a következő kitörés vészesen közeleg és a kitelepítési tervek sem megfelelőek. Az amerikai szakemberek szerint a Kr. u. 79-ben bekövetkezett, többek között Pompeji és Herculaneum pusztulását is előidéző kitöréshez hasonló méretű jelenség már nem várat sokat magára.

Michael Sheridan amerikai kutató szerint i.e 4000-ben és 2000-ben két hatalmas, kevésbé vizsgált kitörés volt a térségben, amely a 79-es erősségével vetekszik. Mivel az ilyen jellegű működések körülbelül kétezer évente következnek be, elgondolkodtató, statisztikai szempontból legalábbis, hogy egy hasonló kitörésnek napjainkban 50%-os esélye van. Az idő előrehaladtával pedig ez a valószínűség egyre nő.

A Nápolyi Polgárvédelmi Hivatal vezetője, Francesco Emilio Borrelli szerint hogyha tényleg létezik olyan tanulmány, amely bizonyítja a közvetlen veszélyt, akkor ezeket a dokumentumokat a Polgárvédelemnek tanulmányoznia kell és ezek alapján kéne újragondolnia a kitelepítési tervet. Máskülönben viszont nem volna szabad megalapozatlanul ijesztgetni Nápoly és környéke lakosságát. Természetesen nekik is az a céljuk, hogy ezeket a terveket folyamatosan ellenőrizzék és javítsák, azon dolgoznak, hogy az érintett terület biztonságban legyen, és készen álljanak vészhelyzet esetén arra, hogy a vörös zóna 18 településéből a lehető legrövidebb idő alatt ki tudjanak telepíteni közel 600 ezer embert.

A Nápolyi Vulkán Obszervatórium munkatársai hozzáfűzték, hogy a Vezúvot a nap 24 órájában több mint 120 tudós és technikus folyamatosan figyeli, és egyelőre semmi jelét nem tapasztalják a tűzhányó ébredezésének. A szakemberek nem aggódnak, hiszen egyre jobban felkészültek, egyre jobbak a felszereléseik és a kitörés esetén úgy vélik, lesz elég idejük a menekülésre. Lézeres műszerek segítségével vizsgálják a vulkán felszínét, figyelik a hasadékokat, az esetleges szintváltozásokat. Speciális eszközökkel mérik a kráterből kiáramló gőzök és gázok hőfokát, valamint összetételüket, regisztrálják a térségben tapasztalható kisebb-nagyobb rengéseket. De folyamatos ellenőrzés alatt tartják azt a 2000 köbméternyi kőzetet is, amely az utóbbi három évben omlott le a kráter faláról. A Vulkanológiai Intézet egyik legutóbbi kutatása szerint a veszélyt az is csökkentheti, hogy Vezúv jelenlegi - 1200 méter magas – kúpját övező kaldera (óriáskráter) a Monte Somma a kitörés esetén gátat képezhet, így védelmet nyújthat a vörös zóna északi részén élők számára.

Az olasz szakemberek az amerikai kollégáikkal ellentétben körülbelül 1% esélyt látnak arra, hogy a következő kitörés akkora legyen, mint amekkora Pompejit elpusztította. Ezért a kitelepítési terv kidolgozásakor az 1631-es szubplíniuszi kitörést vették alapul. Ennek van a legnagyobb valószínűsége, de a kitörés előtti pillanatban is változtatni lehet ezen a terven, hogyha szükséges. Giulio Zuccaro a Pliniusz Kutatóközpont vezetője szerint Nápolyt nem fenyegeti közvetlen veszély, mivel a többmilliós nagyvárost előreláthatólag nem piroklasztár, hanem a hamueső éri majd csak el. Így lesz mód a lassabb, széljárást figyelembevevő kitelepítésre. A 2001-es kitelepítési tervek kritikájára a szakemberek úgy reagáltak, hogy azt azóta már többször átdolgozták. Míg az eredeti terv szerint hat, most már három nap alatt ki tudják telepíteni a vörös zóna lakosságát, a tömegközlekedési eszközökön kívül a saját járművek használatával.

Érdi-Krausz Erika és Lieber Tamás, egyesületünk Vulkanológiai Kollektívájának tagjai szintén túlzónak tartják az amerikaiak véleményét, de néhány olasz véleménnyel is vitába szállnak. Szerintük egy kitörés ereje és hatása modellezhető ugyan, de száz százalékig biztosat ekkor sem lehet mondani, főleg úgy, hogy a várható kitörés ideje bizonytalan; Bekövetkezhet egy hónap múlva, de az sem kizárt, hogy több száz évet kell rá várni. A Vezúv legutolsó kitörése 1944-ben történt, azóta a Nápoly és vonzáskörzetének lakossága megsokszorozódott, és a betelepülés olyan területekre is kiterjedt, amelyre korábban nem volt példa. A magyar szakemberek szerint egy esetlegesen bekövetkező kitörés hatásmechanizmusa a korábbiakkal éppen ezért nem képezhet összehasonlítási alapot.

 
 

© 1999-2007 BEBTE www.bebte.hu