Rendben zajlanak a kitelepítések
Rendben zajlanak a kitelepítések (2005. március 12.)

RENDBEN ZAJLANAK A KITELEPÍTÉSEK
Vörösből a zöld zónába

Európa és a világ kétségtelenül egyik legveszélyesebb tűzhányója a Nápoly felett uralkodó Vezúv. Jóllehet senki sem tudja biztosan, hogy mikor válik ismét aktívvá, az immáron 61 éve pihenő vulkánóriás, a készültség - legalábbis a hivatalos szervek részéről - a mai napig nem lankadt.

2003 őszén született egy határozat, mely a Nápoly vonzáskörzetében lévő 18 település lakosait arra ösztönzi, hogy biztonságosabb helyre költözzenek. Nos, az elmúlt másfél év alatt bebizonyosodott, hogy a kezdeményezést a lakosok pozitívan fogadták.

A Vezúv veszélyeztetett területeit lassan, de biztosan elhagyják az ott lakók. Minden bizonnyal a határozat kedvező fogadtatásában az is közrejátszott, hogy a családok 30 ezer eurós támogatást kapnak, amelyből új házat vehetnek vagy építtethetnek. Ezt a lehetőséget eddig majdnem 6000 család, vagyis közel húszezer fő használta ki. Noha még legalább 1000-1500 jelentkezést várnak, de az első reakciók így is kétségtelenül kedvezőek. Mindezek arra utalnak, hogy megváltozott az emberek hozzáállása, hiszen míg eddig a sorsban és a vulkán jó szándékában bíztak, most saját kezükbe vehetik az irányítást. Persze az is meglehet, hogy az emberek maradásának oka eddig sem a közömbösség, hanem a pénzhiány volt. Ez abból is lemérhető, hogy az önkormányzat felajánlását követően kapva kaptak az alkalmon.

A döntéshozók a kitelepítési "hercehurcát" arra is szeretnék felhasználni, hogy ismét lakottá tegyenek a Vezúvtól már biztonságos távolságban lévő, de kihalóban lévő településeket. Ezt az a lehetőség is segíti, hogy költözések fejben kapott támogatásokat az elhagyott házak felújítására is felhasználhatják. A költözők minden segítséget megkapnak, hogy az újonnan lakottá tett falvakban meglegyen a megfelelő kulturális-szociális infrastruktúra.

A fentiekben arról számoltunk be, hogy milyen hatással volt a Vezúv tövében élőkre egy másfél évvel ezelőtt kiadott határozat, most pedig lássuk, hogy milyen további lehetőséggel élhetnek az itteniek.

Az idei évtől kezdve nemcsak azok kapnak támogatást, akik elhagyják a lakhelyüket, hanem azok is, akik olyan vállalkozásba fognak, amely a Vezúv fejlődését szolgálja. Támogatják azokat a fiatalokat, akik idegenforgalmi, természetvédelmi vagy tudományos kutatói hivatást választanak, és ösztönzik azokat is, akik régi otthonukat idegenforgalmi célokra, például vendégfogadóvá alakítják át.

Érdi-Krausz Erika - Lieber Tamás

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu