Készülődés a Vezúv tövében (2003. 11. 13.)

Hatvan évvel az Olaszországban található Vezúv utolsó kitörése (1944) után egyre fenyegetőbbnek tűnik egy újabb katasztrófa képe. Ezért a vulkán legveszélyeztetettebb régiójában található települések vezetői összeültek, és felvetették a kérdést, miként lehetne enyhíteni a veszélyen, és hogyan oldható meg az itt élők esetleges kitelepítése.

A polgármesterek egy több pontból álló programot dolgoztak ki. Az első fontos döntést idén szeptemberben hozták meg, amikor a Vezúv Nemzeti Park vezetésével együtt úgy határoztak, hogy egy nagyjából négy km hosszú utat építenek azon falvak között, amelyeket leginkább fenyegethet a következő kitörés. Ezt az utat összekötik a főúttal, így a három legveszélyeztetebb település lakói számára meg tudják könnyíteni az esetleges menekülést. Az út megépítése 3 millió euróba fog kerülni, viszont már a megtervezése is heves vitát váltott ki, mivel érintené a természetvédelmi övezetet, és a földmunkák jelentős kárt tehetnek a táj élővilágában.

Az útépítéssel egy időben a lakosok elköltöztetését is próbálják megoldani. Annak érdekében, hogy ösztönözzék a legveszélyeztetettebb, vörös zónában élőket, az érintett 18 település lakosainak 30 000 eurót ajánlottak fel, hogy elhagyják otthonaikat, és biztonságosabb helyre költözzenek. A kérelmek beadási határidejéig még van néhány hónap, de sikeresnek tűnik a terv, hiszen több száz család máris úgy döntött, hogy a vulkántól távolabb költözik. Ugyanakkor a hatóság a korábbinál szigorúbban lép fel az illegális építkezésekkel szemben és még azt az ötletet is elvetették, hogy a területet termőföldként hasznosítsák.

Az óvintézkedések ellenére van mitől tartaniuk a környéken élőknek és Nápoly majdnem kétmilliós lakosságának, hiszen egy kitörés esetén akár többszázezer embernek is el kell hagynia az otthonát röpke néhány nap alatt.

Összeállította: Érdi-Krausz Erika

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu