Fejlesztések a Vezúvon
Fejlesztések a Vezúvon (2005. március 12.)

FEJLESZTÉSEK A VEZÚVON
Tervek Nápoly vulkánturizmusának felvirágoztatására

Többször is hírt adtunk már azokról a kezdeményezésekről, melyek Dél-Olaszország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontját, a Vezúvot és környezetét érintik. Amíg az egyik oldalon a politikai lobbi egy esetleges közelgő vulkánkitöréstől tartva, a szunnyadó tűzhányó lakosságának kitelepítésén fáradozik, addig a másik oldalon turistacsalogató terveken törik a fejüket.

Azon, hogy érdemes-e bármibe is befektetni egy időzített geológiai bombán, valószínűleg nem nagyon gondolkoznak azok a befektetők, akik minden bizonnyal rövidtávon is hasznot remélnek Európa legrettegettebb tűzhányójának végsőkig történő kihasználásából.

Persze az elképzelések és tettek közül azért néhányat a bizonytalan jövőkép ellenére is üdvözölve fogadhatunk. Ilyen például a Vezúv Nemzeti Park és a helyi szervezetek tavalyi év végén kötött megállapodása, miszerint a vulkán kráterét, útjait, műemlékeit és korábbi lávafolyásait ezentúl kizárólagos joggal a nemzeti park veszi gondozásába, mivel a korábbi tulajdonviszonyi problémák kiküszöbölésével csak így valósulhat meg a vulkán infrastruktúrájának rendbehozatala és fejlesztése.

A park vezetése nem kisebb célt tűzött maga elé, mint, hogy a helyi turizmus központjává, vagyis az eddigieknél sokkal vonzóbbá teszi a tűzhányót. Amilcare Troiano elnök szerint ez csakis úgy érhető el, hogy a helyi adtottságoknak megfelelően fejlesztik a vidék gazdaságát.

A legelső feladatok között szerepel, hogy rendbe hozzák a park ösvényeit, a természetvédelmi területen található településekhez vezető utakat és nem utolsó sorban a történelmi nevezetességeket. A két legfontosabb útvonalat Herkulaneumból és Boscorealeból nyitják a Vezúv felé. A vulkán mintegy 1100 hektáros területét szeretnék valódi zöldövezetté formálni (ami ugyebár egy működő vulkánon nem is annyira magától értetődő), ahol a turisták nemcsak gyalogosan kirándulhatnak, hanem lóháton is, és ha kedvük tartja, kulturált környezetben meg is pihenhetnek.

A Vezúvra való feljutási lehetőséget Boscoreale felől 24 fős környezetbarát járatokkal kívánják biztosítani a turisták számára, jóllehet környezetvédelmi megfontolásokból ilyen módon naponta csak száz ember juthatna fel a kráter pereméig, az eddigi több ezres tömeggel ellentétben. Ha nem is ily radikális módon, de valóban időszerű korlátozásokat bevezetni a hegyre özönlő töméntelen gépjárműforgalomban.

A főbb utakon kívül még - összesen kilenc ösvényen - kb. 54 km-nyi út lesz bejárható a vulkánon, amelyek egy helyen, a Valle del Infernoban (az egykori kalderaperem és a jelenlegi vulkáni kúp közötti völgyben) találkoznak.

A nemzeti park idegenforgalmát az alsóbb régiókban kívánják összpontosítani. Ennek érdekében a vidék eddig elhagyatott vendéglőit helyrehozzák, ahol helyi ételkülönlegességekkel ismerkedhetnek az ide látogatók, némelyben pedig kiállításokat és egyéb kulturális eseményeket is szerveznek.

Az elképzelések szerint a felső parkolót (ameddig jeleneleg autóval eljuthatunk) az itt található éttermekkel és üzletekkel együtt átalakítják. Itt, ezer méteres magasságban a mediterrán térség leggyönyörűbb teraszát kívánják létrehozni, ahol európai szintű szolgáltatásokat vehetnek ígénybe a turisták.

A fejlesztések csúcspontját jelentheti az a beruházás, ami révén 50 év után ismét visszatér a vonat is a Vezúvra, amely elektromos és gumikerekü lesz, hogy elkerüljék a zajszennyezést. A szerelvény Herkuláneumból indul, és a korábbi felvonó 850 méteren lévő alsó állomásáig közlekedik majd. A vasútvonalnak, hacsak a Vezúv közbe nem szól, 2010-re kell elkészülnie. Hossza 5 km lesz, a teljes utat 10 perc alatt teszi meg és egyszerre 450 utast lesz képes szállítani.

A nagyszabású tervek megvalósításához a Vezúv Nemzeti Park több mint 60 millió eurót kapott az olasz környezetvédelmi minisztériumtól, az Európai Uniótól és különböző helyi szervezetektől.

Érdi-Krausz Erika - Lieber Tamás

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu