Stromboli 2001 - Az áprilisi vulkánexpedíció képes beszámolója

Egyesületünk immáron harmadik éve, hogy kitűzte maga előtt azt a célt, amely Olaszország vulkáni területeinek alaposabb megismerésére irányul. Expedícióink, tanulmányutjaink (mindezidáig három alkalom) küldetése, a földrajztudomány iránt elkötelezettek; tanárjelölt diákok, tanárok, kutatók terepi "oktatása". A tanító maga a természet. Ez alatt azt értjük, hogy a résztvevők - természetesen a vulkanológiában jártas szakemberek közreműködésével - testközelből tapasztalhatják meg a tűzhányók tevékenységét és azok kísérő jelenségeit. Ásvány- és kőzetgyűjteményeket, fotókat, videofelvételeket készíthetnek, amelyeket azután már idehaza, munkájuk során hasznosíthatnak. Egyszóval a földrajztudomány népszerűsítőivé válnak.

Útjaink során arra is törekszünk, hogy hosszú távon is együttműködő kapcsolatokat építsünk ki az olasz kutatókkal. Ennek eredményeként könyvelhetjük el, hogy baráti kapcsolat született a Vezúv Obszervatórium és az Etna Nemzeti Park munkatársaival. Túráikon elsősorban az ő segítségükre számíthatunk.

A "Stromboli-expedíciók" szakmai programját tulajdonképpen a három fő vulkáni területnek a meglátogatása jelenti. Ezek a Szolfatára (Pozzuoli) és a Vezúv, illetve Pompei, Herculaneum romvárosok; az Etna; és a Lipari-szigetek (Vulcano és Stromboli).

Szolfatára
Vezúv és Pompei
Etna
Etna múzeum
Taormina
Lipari-sziget
Vulcano
Basiluzzo
Stromboli
Egyéb

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu