Új figyelmeztető táblák Strombolin (2004.07.17.)

A két évvel ezelőtti, igen heves vulkánkitörés óta az olasz vulkanológusok és hatóságok semmit sem bíznak a véletlenre a lipari-szigeteki Stromboli szigetén. A képen látható figyelmeztetés tanúsága szerint, a sziget mintegy 300 lakója, valamint a vulkán tövében tartózkodó turisták, bizony nemcsak fentől, vagyis a 900 méteres magasságban lévő kráterek felől, hanem a tenger irányából is számíthatnak az elemek csapására.

Előfordulhat ugyanis - 2002. decemberében volt is rá példa - hogy a kitörések, illetve földmozgások hatására kisebb-nagyobb hegyomlások történnek, amelyek viszont szökőárat (cunami) indíthatnak el. Ennek hatására legutóbb a tengerparti sávban lévő védművekben és lakóházakban óriási károk keletkeztek, s csak a szerencsén múlott, hogy a dühödt hullámok emberéletet nem követeltek.

A hatóságok a figyelmeztetéssel - mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a sziréna megszólalása esetén mindenki azonnal hagyja el a parti zónát - a kockázatot a legminimálisabbra kívánják csökkenteni. Hasonló, két éve fennálló szabály Strombolin, hogy a turisták csak 400 méteres magasságig közelíthetik meg a kitörések központját.

A fennálló szigorítások ellenére nem tapasztalható visszaesés a sziget idegenforgalmában, ugyanis a kalandokat kereső utazókat éppen a felfokozott veszélyhelyzet vonzza a világ egyik legakítvabb tűzhányójához.

Szöveg: Lieber Tamás
Fotó: Érdi-Krausz Erika

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu