A Stromboli kitörések krónikája 2002-2003

2002. december 28.


Az ÉK-i kráterből piroklasztikus kitörés emelkedett 200 méter magasba. A kitörés formája azt mutatja, hogy a magma nagyon közel van a felszínhez. A délután folyamán tetőződött egy hatalmas kitöréssel, amikor Stromboli egész környékét hamufelhő borította be. Ugyanekkor egy törés is megnyílt ÉK-DNY-i irányban az ÉK-i kráternél. Lávafolyam indult el ebből a törésvonalból, ahonnan a kiömlő láva 20 perc alatt leért a tengerhez és ettől nagy mennyiségű gőz keletkezett. Itt a lávafolyam, amely három ágra szakadt kb. 300 méter széles volt.


2002. december 30.


Egy kis szünet után 30-án újabb lávafolyamok indultak, habár ezek már sokkal lassabbak voltak, mint a legelső. Úgy tűnik, hogy ezek a lávafolyások egy újabb törésvonalból származtak, amelyek kb. 800 méter magasságban találhatóak az ÉK-i kráter alatt. Ezek a lávafolyamok is elérték a tengert. A csúcs környékén szinte semmit sem lehetett látni, ezért nehéz volt meghatározni, hogy eközben stromboli-típusú aktivitás megy-e végbe.


A 2002. december 30-án indult lávafolyam kiterjedése

A 2002. december 30-án indult lávafolyam kiterjedése

Délutánra egy újabb erős kitöréstől hatalmas porfelhő emelkedett az égbe. Ez a hamu, esővel keveredve a sziget települése felé közeledett. Megfigyelhető volt kisebb szökőár is a sziget környékén. Ez károkat okozott a tengerparti házak falaiban.


A tengerrengés hatására fellépő szökőár (cunami) kiterjedése

A tengerrengés hatására fellépő szökőár (cunami) kiterjedése

2002. december 31.


A szökőár jelentős méretűvé vált, nagy kárt tett a házakban és a kikötőben levő hajókban, ugyanakkor több turista is megsebesült. A szökőár hullámai elérték a többi szigetet is, sőt még Milazzo kikötőjét is. A lakosok nagy többségét kitelepítették, miután pánik tört ki. Hamuval keveredett eső hullt a településre, így az ott lakók azt hitték, hogy a csúcson nagy kitörés történt. Mint kiderült, nem a kitörés okozta a hamufelhőt, hanem a hegyomlás során zúzódtak össze szikladarabok. A hegyomlás során 600 000 m3, majd második alkalommal 5 000 000 m3 kő csúszott le a Sciara del Fuoco-n.


2002. december 31 – 2003. január 4.


Amikor a földcsuszamlás elérte a tengert két cunamit hozott létre, amelyek következtében a Strombolinál először visszahúzódott a tenger, majd több méter magas hullámok érték el a falvakat, Ginostrát és Strombolit. Több ház és hajó is megrongálódott és néhány ember megsérült. A hullámokat még Milazzoban is érezni lehetett, pedig a város 60 km-re fekszik a szigettől.


Attól kezdve, hogy a lávafolyás elkezdődött, a Strombolin nem figyelhetők meg a szokásos kitörések. Sem földmozgást, sem kitörést nem jelzett a Strombolin elhelyezett mérőműszer. Korábban ilyen szökőár 1930-ban, 44-ben és 54-ben volt, de ezek vagy piroklasztikus folyamok, vagy kitörések nyomán következtek be, sosem új lávafolyamok kísérőjeként.


2003. január 4 – 2003. január 23.


A lávafolyam folyamatosan folyik a Sciara del Fuoco-n, több ágra szakadva. Különböző magasságokban, több száj is nyílt a Tűzcsúszda lejtőjén, de mindegyik új kráter legalább néhány tíz méterrel alacsonyabban fekszik, mint a főkráter terasza. Ezekben a napokban a legaktívabb egy 500 méteren fekvő kráter. Ez a jelenség, illetve az, hogy a főkráterek környékén semmilyen szokatlan hőjelenség nem figyelhető meg azt sugallja, hogy a magma a csatornában mélyen maradt. A Sciara del Fuoco oldalán a december 30-án létrejött nagy földcsuszamlás még mindig instabil, így folyamatosan kisebb-nagyobb darabok omlanak a hegyről.


2003. április-május


Az ÉK-i kráter alatt, több szájból, változó számú lávafolyam tört a felszínre. Ezek a lávafolyamok a kb. 600 méter magasan fekvő lávamezőt borították be. Erről a lávamezőről gurulnak át a hol már kihűlt, hol forró kövek a Sciara del Fuoco irányába. Néha a földtömeg úgy mozog, mint a csúszó jég.


Ekkor hozták meg azt a rendeletet, hogy tilos felmenni a hegy felsőbb régióiba.


A kitörések száma továbbra is alacsony maradt. A DNY-i és az ÉK-i kráternál is óránként kb. 4 kitörést figyeltek meg, amely során kevés hamu keletkezett. A kitörések a Sciara del Fuoco irányába mennek végbe, így most sokkal jobban megfigyelhetők a tengerről, mint a kráterperemről.


Egy erős kitörés során új törés jött létre a DNY-i és az ÉK-i kráter között, amely gyakran fehéren izzik, morajlik és folyamatosan folyik ki belőle a láva. 


Stromboli, 2003. április

2003. június


Június elején, miután néhány hétig nagyon kicsi volt a hegy aktivitása, a kitörések száma jelentősen megnőtt. Június 8-án éjjel az ÉK-i kráternél nagy, a DNy-i kráternél kisebb, de hosszabb kitörések voltak megfigyelhetők.

Összeállította: Érdi-Krausz Erika

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu