Új mérések a Palánál - Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület állásfoglalása (2004. július 5.)

Egy éves várakozás után, most júniusban sor került azokra a mérésekre, melyek tisztázzák, hogy a Palatinus-tóban kimutatott szerves mikroszennyezők koncentrációja az egészségügyi határérték felett vagy az alatt találhatóak.

A mérést a VITUKI Rt. végezte el az Önkormányzat megbízásából, melyen részt vett a ügyet elindító dolgozat szerzője, továbbá a pernyelerakót üzemeltető Tatai Környezetvédelmi Rt. vezetője is. A pernyelerakó kútjait monitorozó cég is képviseltette magát a mintavételezésen, annak érdekében, hogy a vizsgálatokat ő is ellenőrizni tudja. Így amennyiben a mérések kiértékelése megtörténik, úgy egyszerre két forrásból is lesznek információink: a VITUKI Rt.-től, valamint a kutak ellenőrzését korábban végző labortól. Sőt, egyesületünk bejelentése nyomán a Környezetvédelmi Felügyelőség is vizsgálódni kezdett és ő is végzett méréseket. Szomorú, hogy egy évig nem történt előrelépés az ügyben, s most egyszerre három mérés is születik. Sajnos túl későn, hiszen a mérések kiértékelésére augusztus előtt nem fog sor kerülni, így a lakosság is csak a fürdési szezon végére fog értesülni az eredményekről.

A mérésen egyesületünk is megjelent, képviselvén a civil oldalt. Úgy gondoltuk, hogy a mérések akkor tekinthetők igazán hitelesnek, ha azon az összes érdekelt megjelenik, annál is inkább, mert a lakosság tájékoztatását a többi fél nem tekinti feladatának – így ez a feladat ránk hárul. A mérés során mintát vettek a Palából, az egyik közeli dísztóból valamint a pernyelerakót övező öt talajvízkútból. A felvett jegyzőkönyv szerint: „rendkívüli esemény nem történt”, s valóban a mintegy 4 órás munka rendben lezajlott, bár a jegyzőkönyvbe bekerült, miszerint a pernyelerakót üzemeltető cég „kifogásolja, hogy a Környezetkultúra Egyesület képviselőjének részvétele nem volt előre jelezve”. Ma sem értjük miért volt probléma váratlan megjelenésünk.

A Palatinus-tó ügye köszönhetően a civil szervezeteknek egyre nagyobb nyilvánosságot kap, szerepelt a 24 óra címlapján, készült riport az esztergomi és a strázsa körzeti televízióban is, ami mutatja, hogy a tó ügye sokakat érint és érdekel. Talán a sokfajta érdeknek tudható be az is, hogy egyesületünket perrel is megfenyegették elmúlt havi cikkünk miatt. Érthetetlen hogy miért, hiszen a tényeket és a feltételezéseket világosan kettéválasztottuk. Ma is azt mondjuk, hogy nem tudunk biztosat a tó vízminőségéről. Csak azt tudjuk, hogy az emberi egészségre veszélyes anyagokat találtak a tó vizében, lehet hogy mennyiségük csekély és nem jelent problémát, de ennek ellenkezője is elképzelhető. Kinek-kinek saját felelősége hogy a tények ismeretében eldöntse fürdik-e a tóban vagy sem. De a tényeket ismertetni kell. Még akkor is, ha ez némelyek számára kellemetlen.

Szuhi Attila
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu