Palapart – három konténer keleten

Palapart – három konténer keleten*

Ígéret van WC-kre is

Múlt hónapban arról írtunk, hogy a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület a helyi iskolásokkal karöltve áprilisban kitakarított egy kilométernyi partszakaszt a Palán. Azonban ez csak “felületi kezelés”, konténerek és szemetes edények nélkül előre megjósolható, hogy hamarosan ismét szemétben fürdik majd a part. Úgy tűnik, némi előrelépés történt azóta. A Zöld Sorok a BEBTE elnökét, Lieber Tamást kérdezte a fejleményekről.

- Kié tulajdonképpen a Pala?

- A tó használati joga a horgászoké, a víz és a közvetlen partszakaszok tulajdonosa Esztergom, kivéve a Dorog felé eső kis öblöt, amely az egyik képviselőnké. Ugyanakkor, az elmúlt években úgy érzékelhettük, mintha a kedvelt tó senkié sem lenne, Esztergom nemigen akart foglalkozni a terület rendben tartásával. Évek óta “levelezünk” a szomszéd város önkormányzatával, hogy felhívjuk a figyelmet a szemétre, vagy a közegészségügyi problémákra, amelyeket a vadkempingezők okoznak. Próbáltuk elérni például, hogy tegyenek ki konténereket. Eleddig érdemben nem kommunikáltak velünk, de áprilisban változott a helyzet Az esztergomi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága meghallgatott minket, s nemrég a képviselő-testület is befogadta javaslatunkat. Elértük, hogy Esztergom vállalta három szemetes konténer kihelyezését a stégekkel szemközti, keleti partszakaszra. Ígéret van arra is, hogy a közterület-felügyelet hatáskörét is kiterjesztik a tóra.

- Ez szép eredmény, de nem tűnik megoldásnak. Gondolok itt arra, hogy ezek szerint a dorogi strandszakaszon nem lesz konténer, másrészt, túl nagy a távolság a kukák között, nem fog minden strandoló elzarándokolni hozzájuk. Nem lenne hatékonyabb, mondjuk 50-100 méterenként lerögzített nejlon szemeteszsákokat alkalmazni?

- Most ennyit tudtunk elérni. Azt látjuk, hogy kétszer ennyi kuka kellene a part lefedéséhez. A Dorog felé eső strandon nem lesz konténer, de azért a tisztaságra ügyelők nincsenek ott sem elveszve, hiszen a büfék előtt vannak kukák, talán majd azokat használhatják. Bizonyára lesznek olyanok, akik nem hajlandóak majd száz métereket gyalogolni, hogy eldobjanak egy-egy flakont, de bízom benne, hogy ők lesznek kevesebben. A legkézenfekvőbb természetesen az lenne, ha mindenki összegyűjtené és hazavinné saját szemetét. De ismerve a magyar átlagembert, ez a szemlélet sajnos sokára fog tért hódítani.

Szó se róla, minél több lenne a kuka, annál ritkább lenne a parton a szemét.

- Mi a baj a vadkempingezőkkel?

- Hát például az, hogy nincsenek nyilvános WC-k, ezért a kis- és nagydolgok a vízben vagy a parton esnek meg. Ez utóbbinál a végterméket az eső öblíti a tóba. A tisztálkodás sem megoldott, és pl. a sütéshez használt olaj elhelyezése is kérdéses. Soroljam még?  A “WC probléma” persze érvényes a szabad területen strandolókra is. És ennek nemcsak környezetvédelmi, de közegészségügyi vonzata is van. Ígéretet kaptunk az esztergomi önkormányzattól, hogy mobil WC-ket fognak kirakni a partra. Reméljük, ez meg is fog történni.

Nádor Tamás

* Megjelent a Dorogi Környezetvédelmi Egyesület „Zöld Sorok” című újságjában 2002. júniusában

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu