Lakossági fórum a Palatinus-tó fenntartható fejlesztéséről (2003. június 25.)

2003. június 25-én nyílt lakossági fórum megtartására került sor az esztergomi önkormányzat Dísztermében a Palatinus-tóval kapcsolatban. A fórum megtartását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszéke kezdeményezte, Benkovics Gábor, Esztergom város környezetvédelmi referense és a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) szervezte meg. A rendezvényt a médiában és plakátok, felhívások segítségével hirdették meg, és minden érdeklődő számára nyitott volt.

A Palatinus-tó a környék legértékesebb rekreációs tava, jövője fontos mindazok számára, akik a tavat most és a jövőben is használni szeretnék. A tó hosszú távú használatának alapfeltétele a jó vízminőség elérése, illetve megtartása. A BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék szakmai irányításával folyamatban van a tó állapotának felmérése, a vízminőségének megóvása érdekében szükséges intézkedések meghatározása és a jövőbeni fejlesztési irányok és elképzelések feltételeinek vizsgálata. Ez a munka nem történhet meg a tóért aggódók segítőkészségének hasznosítása nélkül. A lakossági fórum célja az volt, hogy felmérje azokat a problémákat, amelyekkel a város lakossága találkozik, és vizsgálja azokat a jövőbeni fejlesztési irányokat, amelyeket a lakosság elképzel a tóval kapcsolatban.

A fórumot Ivanov Mihály, az Esztergom Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnöke nyitotta meg. Ezután Lieber Tamás, a BEBTE elnöke, beszélt a munka előzményeiről. A BME képviseletében dr. Szilágyi Ferenc tudományos főmunkatárs beszélt a fórum céljáról, Németh Balázs hallgató, ismertette a tóval kapcsolatos fontosabb feladatokat, és a lehetséges fejlesztési irányokat. Ezután került sor a megjelentek véleményének meghallgatására.

 • Kalmár Istvánnak a tó déli végénél van egy 11 hektáros területe. Itt található a három kistó is. A területen a közművesítés megtörtént; víz, villany, gáz, csatornázás megoldott, a szennyvíztisztító építése folyamatban van. Birtokán szabadidőközpont kialakítását tervezi. Rendelkezésünkre bocsátott egy látványtervet, melyen részletesen bemutatja elképzeléseit. A több mint 3 hektár nagyságú vízfelület körül faházakat, szalonnasütőket, játszóteret, medencét, szaunát, büfét, jakuzzit, vízimalmot, szökőkutat tervezett. A megvalósítás kb. 80%-nál tart. Munkagépekkel rendelkezik, segítségét felajánlotta a Palatinus-tó rendbetételéhez.

 • Szilva Károly, az északi strand üzemeltetője elmondta, hogy egy csúcsforgalmi napon 3000-3500 ember van a strandján. A kiépített strandon kívül, a tó körül véleménye szerint körülbelül ugyanennyien strandolnak, így egy forgalmas napon közel 7-8 ezer ember veszi igénybe a tavat. Ígéretet tett arra, hogy az ÁNTSZ által előírt vizsgálatok eredményeit 8 évre visszamenően rendelkezésünkre bocsátja. Elmondta, hogy e mérések alapján az elmúlt években a vízminőség valamelyest javult. A tó felesleges vizét egy csatorna vezeti el a közeli patakba. A vízmennyiség minden évben csökken, hiszen 5-6 éve még nyáron is folyt le víz, ma már csak tavasszal és ősszel.

 • Baranyai Lőrinc, a horgászegyesület elnöke, dorogi alpolgármester szerint nem a további fejlesztésekkel kellene foglakozni, hanem azt kellene vizsgálni, hogy a jelenlegi terhelést hogyan bírja el a tó, illetve a folyamatos vízminőség-romlást kellene megakadályozni. Véleménye szerint a tóra egyre inkább jellemző a zöld- és kékalgák elszaporodása, valamint a hínárosodás. Szóvá tette, hogy a tó északi oldalán van olyan utca, ahol nincs még megoldva a csatornázás, és a derítőgödrökből szivárgó szennyvíz bejut a tóba. Véleménye szerint először ezeket a problémákat kellene megoldani, és csak ezután gondolkozni további fejlesztésekben. Elmondta, hogy fenntartásai vannak a pernyetárolóval kapcsolatban; nem hiszi el a salakdepó vezetőjének, hogy nem szennyezi a tavat. Nemtetszését fejezte ki a vadkempingezéssel kapcsolatban is. Azon a területen, ahol kempingezni szoktak, nincs illemhely, sem szeméttároló. Elmondása szerint sokszor napokig állnak a sátrak a parton anélkül, hogy bárki is intézkedne. Kérte az önkormányzat képviselőit, hogy a nyári szezonban hozassanak ki konténereket ide, hogy a szemetet össze lehessen gyűjteni. Vállalta, hogy a horgászok segítségével a helyszínen hagyott szemetet a konténerbe teszik, hogy a kóbor kutyák és a szél ne szórja szanaszét.

 • Kozák Lászlóné a Palatinus-tó partján lakik. Elmondta, hogy a parton nemrég rendbe hozták az utat, de a felszórt zúzottkő burkolat nagyon porzik. Az utat a motorosok versenypályának használják, ezáltal folyamatosan száll a por. Elmondása szerint néhány száz méterre is még nagyon poros a levegő. Panaszt tett a közeli szórakozóhely miatt is, ugyanis elviselhetetlenül hangosan szól a zene. Azt mondta, évek óta egyre rosszabb a helyzet, senki nem tesz semmit. Többször kihívták a rendőrséget, de ők sem intézkedtek. Szóvá tette, hogy sokszor hajnali négy óráig bömböl a zene, nem csak hétvégén, hanem hétköznap is. Az önkormányzat rendelkezik hitelesített zajszintmérő készülékkel, ígéretet tettek arra, hogy kimennek mérni és intézkedni fognak. Nem szeretné, ha a tavat bekerítenék, mert a tó a kisembereké is, ők is szeretnék használni. Ő is szóvá tette, hogy a vadkempingezőknek senki nem szól. Szerinte kellene olyan ember, akinek van joga intézkedni.

 • Gréger Otília szerint a legnagyobb probléma az, hogy a parton nyakig ér a szemét. Nincs szeméttároló, nincs illemhely. Olyan embert szeretne, aki tud valami tenni a problémák orvoslására. Lőrinczy György reagált kérdésére. Elmondta, hogy a tó Esztergomé, így az esztergomi jegyzőnek van jogköre ezekben az ügyekben intézkedni.

 • Bajkó Sándor elmondta, hogy külterületen minden nehezebb, tovább tart és jóval költségesebb. Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ha a konténer tele van, telefonáljanak be az önkormányzatnak, és el fogják szállítani a szemetet. Nem ürítik rendszeresen, mert az nagyon költséges.

 • Hégli Gábor szerint van olyan víkendház, amelyre még ma sincs engedély. Szerinte a tó megóvása érdekében mérsékelni kellene a halak etetését és a műtrágyázást. Véleménye szerint az önkormányzat nem tud érvényt szerezni az előírásoknak. Amíg nem tudják kordában tartani a területet, addig felesleges a fejlesztés. Szerinte is a vízminőség-romlást kell megakadályozni, sőt, javítani kellene.

 • Szilva Károly elmondta, hogy már benyújtott egy tervezetet az önkormányzatnak, hogy milyen fejlesztéseket szeretne a strandján. Tervezi, hogy kempinget alakít ki a strand keretein belül, fejleszti a vizesblokkot. Elmondta, hogy nincs szennyvíz csatorna a területen, így tározóval van megoldva a szennyvíz gyűjtése. Gyermekmedence kialakítását nem tervezi, ráccsal el van kerítve egy rész az úszómester előtt. Ez a kisgyerekeké. Minigolf pálya építését is tervezi.

 • Baranyai Lőrinc szerint lesz beruházási kedv, ha az infrastruktúra kiépül. Szerinte az a legfontosabb, hogy az infrastruktúrát mindenhol a megfelelő szintre fejlesszék, hiszen ez az alapja mindennek. E nélkül feleslegesek a fejlesztések.

 • A fejlesztések tervezése során figyelembe kell venni azt a helyi igényt, hogy a Palatinus-tóból a helybeliek nem szeretnének üdülőtavat, vagy üdülőcentrumot kialakítani, mert a környezete (lakóövezeten belül van) ezt nem teszi lehetővé.

 • Lieber Tamás felvetette, hogy kellene egy alapítvány. Az ide befolyt pénzeket a Palatinusra fordítanák. Az ötlettel kapcsolatban megoszlottak a vélemények.

Összességében elmondható, hogy a jelenlevők szerint is szükség van a fejlesztésekre, de előbb az alapokat kell megteremteni. Ki kell építeni az infrastruktúrát, az utakat rendbe kell tenni, és parkolókat kell építeni. Az eddig tervezett fejlesztés megvalósítására már van jelentkező, de előbb meg kell állapítani, hogy milyen terhelések esetén lesz fenntartható vízminőség. A tó jövőbeni hasznosításának alapfeltétele az, hogy a pernyetárolóban lerakott gyógyszergyári szennyvíziszapban rejlő kockázatot fel kell mérni. Amennyiben a pernyetároló területéről olyan szennyezés érné a tavat, amely komoly kockázatot jelent a tóvíz hasznosításában, a jelenlegi vízhasználatok veszélybe kerülhetnének, és a tervezett fejlesztés megtérülése bizonytalanná válhatna.

Németh Balázs Ákos
Dr. Szilágyi Ferenc

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu