EREDMÉNYES VOLT A TAKARÍTÁS! (2005. augusztus 14.)

Ahogy azt már előzőleg beharangoztuk, augusztus 14-én szemétszedést tartottunk az esztergom-kertvárosi Palatinus-tónál. A korábbi takarítási akcióinkkal ellentétben célunk ezúttal a vízalatt megbújó hulladékok felderítése és felszínre szállítása volt. A feladat végrehajtásában a helyi búvárklub tagjain kívül külsős búvárok is részt vettek összesen mintegy huszan. A vízalatt dolgozó 2-3 fős csoportokat fentről (vízibicklikről és csónakokról), horgászok közreműködésével mi magunk biztosítottuk. Feladatunk a hulladékok kiemelése és partra szállítása volt.
A takarítás előzetesében szó esett olajos hordokról, melyeket sajnos ez alkalommal nem sikerült felszínre hozni. Mivel ezeknek pontos helye csak részben ismert (korábban egy rögzített úszó stéghez lehetett viszonyítani elhelyezkedésüket, időközben azonban a stég elúszott), nem maradt volna idő a feltételezett terület felkutatására. Ehhez hozzájárult az is, hogy a hosszanti partok előtt felúszva több szeméthalmot is felfededeztünk, melyeket nem hagyhattunk figyelmen kívül.
A 6-8 méteres mélységben talált szemét milyensége minden képzeletet felülmúlt, még a miénket is, pedig a part rendszeres takarításakor már találkoztunk meglepő dolgokkal. Volt lent gumiabroncs, bogrács, lavor, lavortartó, gumiszőnyeg, WC csésze, haltároló hordó, beszakadt horgászelőke, sörösdobozok tömkelege és üvegtörmelék, hogy csak néhányat említsünk. A munka legnehezebb részét egy közel 2 mázsás drótkötélgubanc kiemelése jelentette, melyet két vízibicikli és egy csónak legénységének együttes erejével lehetett csak partra vonszolni.
A takarítás eredményesnek mondható, bár bizonyos értelemben jobb lett volna, ha nem az. Szívesebben számoltunk volna be ugyanis arról, hogy felesleges volt a felhajtás. Sajnos nem így történt, rengeteg hulladék vár még kiszállításra.
 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu