Tavaszi nagytakarítás a Palatinus-tónál

FÖLD NAPI NAGYTAKARÍTÁS, 2006. ÁPRILIS 21.

Ahogy ezt korábban beharangoztuk, állandó segítőinkkel, a dorogi általános iskolák tanulóival, április 21-én rendet tettünk a Palatinus-tó partján. Sajnos biztosak vagyunk abban, hogy munkánk eredménye nem marad hosszú életű, ugyanis eddigi tapasztalataink szerint a közelgő strandszezonban az emberek - tisztelet a kivételnek - nemcsak ruháikat fogják levetni, de önmagukból is kivetkőznek. Bizton állítható, hogy 1-2 hónap elteltével új szemétkupacok fognak megjelenni; ám nyugtat az a tudat, hogy mi megtettük a tőlünk telhetőt.

A diákok közreműködésével röpke két óra leforgása alatt körülbelül 15 m3 hulladékot gyűjtöttünk össze, s bár tavaly szemléletváltozást véltünk felfedezni, idén erre "jótékony" lelkek rácáfoltak, ugyanis szemlátomást több szemetet kellett öszegyűjteni. A hulladékokból nemcsak a partra, de a partmenti, néhány méteres vízsávra is jócskán kijutott (valószínű, hogy beljebb is, amiről majd búvárok fognak meggyőződni).

Néhány szó a fellelhető szemét milyenségéről: Minden bizonnyal az emberi elme nem képes olyasmire gondolni, ami a tó partján nem lelhető fel (kommunális hulladék és építkezési törmelék, akkumulátor, gumiabroncs, telefontöltő, lavor, gumiszőnyeg és még ki tudja mi minden). És az a jó, hogy erről egy rövid ideig már múlt időben beszélhetünk.

Továbbra is örömmel vennénk, ha az illetékes Esztergomi Önkormányzat konkrét lépéseket is tenne a terület rendezéséért, karbantartásásért. Addig, amíg ez nem történik meg, csak "tűzoltás" zajlik, előrelépés nem!

A BEBTE idei akciójában a következő intézmények nyújottak segítséget:
Az esztergomi Montágh Imre Általános Iskola Dorogi Tagiskolája (volt Dózsa György Általános Iskola), Eötvös József Általános Iskola, Zrínyi Ilona Általános Iskola, Petőfi Sándor Általános Iskola (Dorog).

A program támogatói voltak:
ALUFIX Rt. (Budapest), ESZKÖZ Kft. (Esztergom), Joker Kft. (Dorog), dr. Tittmann János (Dorog)

A TAKARÍTÁS KÉPEI

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

.......

 
 

© 1999-2006 BEBTE www.bebte.hu