barlangkutatás - barlangjárás - barlangvédelem - természetjárás - természet- és környezetvédelem - idegenforgalom - expedíciószervezés - oktatás - tudományos ismeretterjesztés - szaktanácsadás - sport

GEOLÓGIAI ÉS BOTANIKAI TÚRÁK
(Frissítve: 2012. január 1-jén)


Rám-szakadék (Visegrádi-hegység) - Fotó: Lieber Tamás

Kedves Látogatónk! Fejezetünk címében ugyan geológiai és botanikai túrákat említünk, de korántsem kizárólag a geológus és a biológus szemszögéből igyekszünk bemutatni az ide gyűjtött írásokat. És természetesen nem is csak e szempontok alapján szervezzük kirándulásainkat. Sokszor egy-egy túra megtervezésénél a jó társaság mellett az is fontos, hogy egy általunk még egyáltalán nem, vagy csak kevésbé ismert tájat, területet járjunk be, valamint azt követően mutassunk be szélesebb körben. Legyen szó akár egynapos kirándulásról akár egy több hetes expedíciós túráról, programjainkat ez a fajta szemlélet jellemzi.

A BEBTE 2010-ben életre hívott és azóta havi-kéthavi rendszerességel szerveződő szakmai programjaiban a természetjárást a tudományos ismeretterjesztéssel igyekszünk ötvözni. Célunk az, hogy ezeken a túrákon, kirándulásokon minél többen vegyenek részt, és váljanak ők is az ismeretszerzés-átadás aktív részeseivé.

Az alábbiakban Varga László tanár-geológus (Az Élet és Tudomány, a HTM, valamint az "A Földgömb" folyóirat szerzője) jut szóhoz, elsősorban az ő tapasztalatait gyűjtöttük csokorba. A Táti-szigetek bemutatásánál pedig Prommer Mátyás biológus (a WWF egykori munkatársa, és a Magyar Madártani Egyesület tagja) is szóhoz jut.
Lentebb, dr. Nemerkényi Antalra, a 2005 májusában elhunyt neves fölrajzprofesszorra, többünk barátjára emlékezünk, néhány érdekességeket taglaló tanulságos írásával.

A Geológiai túrák fejezetből nem hiányozhatnak az igazán érdekes geológiai jelenségek sem. Egy csokorra valót gyűjtöttünk össze az 1970-80-as évek földrajzos ismeretterjesztő irodalmának termékeny alkotójától, Hédervári Pétertől, majd az oldalt néhány általános jelenség, fogalom tárgyalásával zárjuk.
Természetesen szívesen vesszük javaslatait az oldal bővítésével, fejlesztésével kapcsolatban, de örülünk akkor is, ha az esetleges hibákra hívja fel figyelmünket. kívánjuk, hogy e fejezetünket is élvezettel és haszonnal olvassa.

  Geológiai túrák a Gerecsében (Gete-csoport és környéke)   

 
 

  Dr. Nemerkényi Antalra emlékezünk   

 
 

  Különös természeti jelenségek   

Ebben a rovatunkban a világ legkülönlegesebb természeti jelenségeiből, katasztrófáiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Az összeállítás talán segít Földünk jelenségeinek jobb megértésében, illetve annak a ténynek az elfogadtatásában, hogy mi emberek egymással és a természettel szemben bármennyire is lehetünk önzőek, gyarlóak, kizsákmányolók, más élőlényekkel egyetemben apró szemcsék vagyunk csupán bolygónkon, és annak megtűrt lakói.

A következőkben a hazai földrajzos ismeretterjesztő irodalom termékeny alkotójának, Hédervári Péternek szeretnénk emléket állítani azzal, hogy „Amiről a Föld mesél”, valamint „A Föld különös jelenségei” c. munkáiból tallózunk.

Bízunk abban, hogy ezek a jelenségek sokkal inkább különlegességek lesznek a szemünkben, mintsem katasztrófák. Hiszen a „katasztrófa” fogalmát mi emberek alkotjuk, meg azzal, hogy a természet törvényszerűségeit figyelmen kívül hagyjuk.

 
 
  SZERKESSZÜK EGYÜTT - Általánosságok és érdekességek a nagyvilágból   

Ebben a rovatban különböző ismeretterjesztő művekből tallózunk. Olyan témákat, fejezeteket igyekszünk a fenti cím alá kiválogatni, melyek Földünk egészére, vagy legalább kontinensnyi területre kiható jelenségeket mutat be.

Választékunkban egyelőre öt anyagot találhat. Az első a folyók vízkörforgásában betöltött szerepét, a második a Golf-áramlat jelentőségét, a harmadik a manapság oly sokat emlegetett jégkorszak felfedezését, a negyedik a tájfunok és hurrikánok, az ötödik pedig az árapály jelenségét taglalja. E fejezetünk bővítésében Ön is közreműködhet. Amennyiben olyan földrajzi vonatkozású írásra (cikkre vagy könyvből kiragadott részletre) bukkan, mely véleménye szerint sokakat érdekelhet, küldje el nekünk. Szíves fáradozását a BEBTE képeslapjaiból összeállított kollekcióval honoráljuk.

 
 
 
 

© 1999-2012 BEBTE www.bebte.hu