Barlangfürdetés Dorogon

Egyesületünk a nyergesújfalui tűzoltókkal együttműködve 1998-ban második alkalommal vállalta, hogy különleges akcióval barlangot tisztít. Szeptember 17-én ismét a Dorog és Esztergom határában lévő Sátorkőpusztai-barlang volt a célpont. Ugyanúgy, mint 1996-ban, amikor hazánkban és talán Európában is első ízben, itt vállalkoztunk hasonló feladat elvégzésére. Akkor a helyszínre szállított 3200 liter víz kevésnek bizonyult a falak tisztításához - na meg persze ekkor történt magának a módszernek a kipróbálása is - 1998-ban viszont már kétszer ennyit hoztak a tűzoltók, hogy a 286 méteres hosszúságú üreg, 46 méteres mélységben feltárt fenekén, az oda levezetett tömlőkkel valóságos barlangfürdetést végezhessünk.


    Előzmények    

A barlang 1946-os felfedezését követően rengetegen érdeklődtek az akkoriban különlegességnek számító képződmények után. Mindezekre azonban nemcsak tudósok és szakmabeliek, hanem a környéken állomásozó katonai alakulatok is szemet vetettek. Az ajtót feltörve vagy kirobbanta jutottak le a föld gyomrába, ahonnan a laktanyák körletdekorálási kellékeit gyűjtötték be. Világításra, botra csavart olajos rongyot használtak, ami köztudottan erősen kormozó hatású.

 
 


    Eltüntethető nyomok    

A megsemmisített vagy elhordott képződmények pótolhatatlan veszteséget jelentettek. Mindehhez a látogatók által akaratlanul okozott szennyeződések is hozzájárultak (a barlang látogatói által felkavart por óhatatlanul is a falakra, képződményekre száll, és ott vékony bevonatot képez). A korábban említett fáklyák használatának melléktermékeként pedig korom rakódott a felületekre. Hogy minderről már múlt időben beszélhetünk, egy különleges akciónak köszönhető. A barlangászok észrevették, hogy a járatokon végigcsorgó esővíz letisztítja az útjába kerülő szennyeződéseket. De tudták, hogy jelentős eredményt arányosan nagyobb vízmennyiséggel lehet elérni.

 
 


    A tisztítás új módszere    

Hazánkban elsőként a dorogi BEBTE és a nyergesújfalui tűzoltóság emberei vállalták, hogy az egyébként iható minőségű vízzel - vegyszer hozzáadása nélkül - takarítsák ki a barlangot. A víz helyszínre szállítása és barlangba történő levezetése a barlangászok és tűzoltók összehangolt munkáját követelte. Helyenként hason kúszva, szakadékok felett egyensúlyozva kellett útba igazítani a kígyóként tekeredő tömlőket, hogy azután a kívánt mélységben elkezdődhessen a különleges gyakorlatnak is beillő mosatás. A kitöltéseket - azok fajtája szerint - különböző víznyomással tisztították, elejét véve az akaratlan pusztításnak. Négy óra leforgása alatt 6400 liter víz folyt el a hegy gyomrában. A tisztítás eredményesnek bizonyult, a szennyeződéseknek közel 85 százaléka eltűnt.

 
 

A barlangmosás fővédnöke dr. Tardy János, a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára és dr. Gémesi György, az Országgyűlés Sportbizottságának alelnöke volt. A rendezvényen jelen volt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, valamint a Barlangtani Intézet képviselője is.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu