Vulkánokon

VULKÁNOKON

A Dobogókőtől a székelyföldi Hargitáig húzódó vulkáni vonulatban sokfelé megőrződtek, felismerhetőek az egykori kitörési központok maradványai. Jól kirajzolódó kalderaperem fut körbe a Börzsönyben (ennek legmagasabb pontja a Csóványos), és kaldera rajzolja körbe a szlovákiai Polyána kitörésközpontját is. De kaldera belsejében gyűlt össze a Szinnai-tó vize a Vihorlát hegységben is.

A legépebb vulkáni formákat természetesen a vulkáni vonulat legfiatalabb területén, a Keleti-Kárpátokban találjuk. Félkalderában tetőzik a Kárpátok legmagasabb vulkáni hegysége, a 2100 méter fölé nyúló Kelemen-havasok. Az észak felé nyitott üst szinte kínálta a helyet a hófelhalmozódáshoz, így ott alakult ki a jégkorban a vulkáni vonulat egyetlen gleccsernyelve. A Görgényi-havasokban találjuk a Kárpátok talán legszabályosabb kalderáját: az 1777 méter magas Mezőhavas mintegy 5 kilométer átmérőjű, patkó alakú üstje a perem erdőhatár fölé magasodó pontjairól már szabad szemmel is kirajzolódik. A Hargita déli részén emelkedő Nagy-Csomád mondhatja magáénak a Kárpátok egyetlen teljesen ép körkörös peremmel védett kráterét. Sőt kettős kráterét, hiszen az egyikben ott találjuk a sötét fenyveseket tükröző Szent Anna-, a másikban pedig a lápos, vizenyős Mohos-tavat. Hogy mikor ment végbe a tájon az utolsó vulkánkitörés, az máig vitatott kérdés. A régebbi felfogás több százezer, vagy akár millió évben számol, újabb kormeghatározási adatok 100 000-150 000 éves lávafolyásokat említenek, sőt egy Sepsibükszád fölötti feltárásból előkerült faszénmaradvány alapján 10-11 000 évvel ezelőtti robbanásos kitörésről szólnak!

Néhány kilométerrel odébb szén-dioxidban gazdag gázfeltörést ereget a torjai Büdös-barlang kőbejárattal foglalt szája. A barlangból a szén-dioxidon kívül kénhidrogén is felszínre áramlik. A levegőnél nehezebb gáz a bejárat alsó szintjéig tölti meg a barlangot. A bizsergető gáz gyógyító hatása már régóta ismert – persze csak akkor, ha a reumatikus panaszaitól szabadulni kívánó nem merül a falon sárgás bekérgeződéssel jelzett, ként tartalmazó réteg alá...

Dr. Nemerkényi Antal
Európa - Kossuth Kiadó, 2000. nyomán)

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu