Hegyeskő (Tokod-Ebszőnybánya)

Tokod és Ebszőnybánya között találjuk a messziről látható, jellegzetes vastag pados triászidőszaki mészkőből álló szirtet, a Hegyeskőt, mely szintén fontos kilátópont; csúcsáról 360o-os körpanorámában gyönyörködhetünk.

A hegy Ebszőnybánya felőli oldalában valamikor kőbánya működött (a településen ma is láthatók a régi mészégető kemencék romjai). Ebben jól megfigyelhető a kőzet rétegdőlése, a kőzetanyag változatossága (mészkő, márga, dolomit, lösz, agyag, breccsás kifejlődések, stb.), valamint itt is láthatók a hévizes tevékenység nyomai.

A hegy oldalának jellegzetes morfológiai képét adják az úgynevezett horpák, amelyek a korábbi mélyművelésű szénbányászat emlékei.

Ebszőnybánya felé a hegylábi térszínt eocén kori nummuliteses mészkő alkotja, mely itt kőzetalkotó mennyiségben van jelen. Ezeket az ősi egysejtűeket nevezi a népnyelv „Szent László pénzének”.

Sajnos, az utóbbi években a krosszmotorosok is igénybe veszik a hegyoldalakat, és ezzel nemcsak az eróziót segítik elő jelentős mértékben, de hatalmas pusztítást okoznak a terület különlegesen gazdag, egyedi növény- és állatvilágában is.

Varga László

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu