Óriáskráter alakul az Etnán

ÓRIÁSKRÁTER ALAKUL AZ ETNÁN
(Megjelent a Népszava 2006. június 22-i számában)

Európa legnagyobb tűzhányója, a szicíliai Etna hamarosan gigászi folyamatok színtere lehet, melyről a közelmúltban hazatért magyar expedíció tagjai is meggyőződhettek. Az „A Földgömb” folyóirat, illetve a dorog-esztergomi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) csoportja az itáliai tűzhányókat felkereső programja során látogatott el a Etna 3300 méteres csúcsrégiójába. A viharos, téli körülmények és a fokozott vulkáni aktivitás (erőteljes gázkibocsátás) ugyan megnehezítette a csapat dolgát, ám így is sikerült a Központi-kráteregyüttes megközelítése.

Az Etna sajátossága, hogy nem egy csúcskrátere van, hanem négy, valamint több száz oldalsó, másodlagos, úgynevezett parazitakrátere. Az előbbiek többé-kevésbé folyamatosan működnek, míg az utóbbiak csak egyszer, kialakulásukkor, vagyis, amikor a magma, nem a központi kürtőkön, hanem valamely oldalsó csatornán át kerül felszínre.

Az Északkeleti-kráter, a Központi-kráter, a Bocca Nuova, valamint a Délkeleti-kráter alkotják a tűzhányó fő kitörési pontjait. A legaktívabb kétségkívül a többitől kissé elkülönülő Délkeleti-kráter, ám nem lebecsülendő a többi tevékenysége sem. Jelenleg mindegyik ontja magából a mérgező, elsősorban kénvegyületeket, klórt és fluort tartalmazó gázokat.

Az Etna vulkanológusai mostanság a Bocca Nuova, és a szomszédos Központi-kráter változásait figyelik. A Boccáról, mely az 1970-es években keletkezett, kezdetben azt gondolták, hogy „csupán” parazitakráter, ám azon kivételek egyike lett, mely működése idővel állandósult. A kráterek folyamatos növekedése a két katlan rövid időn belül bekövetkező összeszakadását sejteti. Az elválasztó fal ugyanis annyira repedezetté, instabillá vált, hogy egy kisebb robbanás is beszakíthatja azt. Az így létrejövő óriáskráter átmérője a két kilométeres átmérőt is elérheti majd.

Hogy a kráteromlás hatással lesz-e a környezetre, nem lehet tudni. Elképzelhető, hogy az a robbanás, amely a falat szétveti hatalmas vulkáni poresőt zúdít majd a hegy oldalára, de az is, hogy a folyamat csendesen, észrevétlenül fog lezajlani.

Lieber Tamás

 
 

© 1999-2006 BEBTE www.bebte.hu