Ismét aktivizálódik az Etna? (2004. szeptember 8.)

Húsz hónapos csendes - azaz csak gáz- és porkitöréseket produkáló - periódus után ismét ébredezik a szicíliai vulkánóriás, a 3350 méter magas Etna. Szeptember 7-én, mindenféle előjelek nélkül 3000 méteres magasságban, a Délkeleti-kráter keleti lábánál egy törésvonal-rendszer nyílt, ahonnan gázban szegény lávakiömlés indult. Maga a hasadékhálózat egy 170 méter hosszú és 50 méter széles területen jött létre. Ennek a töréshálózatnak a végén lávafolyást, időként pedig főleg fehéres színű, alacsony hőmérsékletű gázkiáramlást lehetett megfigyelni.

Ismét aktivizálódik az Etna?

Kedd délutánra a 10 méter széles és 1 méter magas lávafolyam, viszonylag lassan, 20m/óra sebességgel, 2880 méteres magasságig folyt le a Bove-völgy (Valle del Bove) irányába.

Még nem lehet tudni, hogy ezzel a jelenséggel egy új kitöréssorozat veszi-e kezdetét, mindenesetre a csúcskráterek egyelőre még nem mutatnak aktívitást.

Az Etnán legutóbb 2002 októberében az északi, 2001 nyarán pedig a déli, illetve keleti oldalon volt komoly károkat is okozó vulkánkitörés.

Érdi-Krausz Erika - Lieber Tamás

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu