Ez történt az Etnán 2007 tavaszán

EZ TÖRTÉNT AZ ETNÁN 2007 TAVASZÁN

Az Etna idei első jelentősebb aktivitása március 29-én kezdődött, lávaszökőkutas kitöréssel és hamuszórással. (Az ezt megelőző ciklus 2006 júliusától decemberig tartott.) A Központi-kráterből (Voragine) és a Bocca Nuovából egyaránt lávafolyás indult a déli irányba. A lávafolyamok élete rövidnek bizonyult, még aznak megálltak, de hosszuk elérte az 1 km-t.

Az Etna működése két héttel később folytatódott, a Délkeleti-kráternél lehetett megfigyelni mind robbanásos, mind kiömléses aktivitást, melyek erősödtek, majd pár óra elteltével a működés paroxizmusban csúcsosodott ki, amelyet por-, illetve hamufellegek, valamint lávafolyások kísértek. A láva a Valle del Bove irányába folyt, de pár órával később utánpótlás hiányában ez is megállt.

A Délkeleti-kráter április 29-én volt újra aktív, amikor megint robbanásos kitörést észleltek a helyi vulkanológusok. Ezt az erupciót lávaszökőkutak kísérték és a hegy lábánál a Valle del Bove irányába húzódó töréshálózat keletkezett. Az ez évi két másik kitöréshez hasonlóan ez az aktivitás sem tartott sokáig. (Hasonló jelelenségeket figyeltek meg 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben is.)

Május 7-én észlelték a Délkeleti-kráter következő működését, ez alkalommal nem kísérték lávaszökőkutak és a stromboli-típusú kitörés is elmaradt, viszont nagy mennyiségű lávafolyás indult a Valle del Bove irányába és a nap folyamán egy újabb paroxizmust észleltek.

Azóta nem volt több kitörés, de a fő kráterek gázkibocsátása jelentős.

 
 

© 1999-2007 BEBTE www.bebte.hu