Tanulmányúton a Villányi-hegységben

TANULMÁNYÚTON A VILLÁNYI-HEGYSÉGBEN
(2009. FEBRUÁR 20.)

A tavalyi ipolytarnóci szakmai út folytatásának tekinthető az idei, február 20-án tartott, úgynevezett évindító kirándulás. A belső körben meghirdetett programra azért néhány külsős, vagyis nem barlangász érdeklődő is csatlakozhatott. Az úti cél ezúttal a Villányi-hegység egyik nevezetessége, történetesen a Nagyharsányi-kristálybarlang volt. Az 1994-ben feltárt, és a 2000-es évek elején kizárólag szakemberek számára kiépített barlang a nagyharsányi kőbányában, avatatlan szem elől jócskán elrejtve található. Ide látogattunk el a Vértes Volán Zrt. jóvoltából 44-en.
Természetesen a barlang mellett a környék egyéb nevezetességeivel is megismerkedtünk. A nagyharsányi szoborpark meglátogatásának célja tulajdonképpen a hazánkban természetes környezetben kizárólag itt nyíló magyar kikerics megtekintése volt. Tulajdonképpen e február végi kirándulást is a növény virágzásához időzítettük.
Záróprogramként nyilvánvaló volt, hogy ha már Villányban jártunk, a híres szőlőtermő vidék terméséből, a nevezetes villányi borfajtákból is kostolót tartsunk.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának, valamint Havasi Ildikó geológiai szakreferensnek, a kirándulás megvalósításához nyújtott segítségükért.

Fotók: Lieber Tamás

Megérkeztünk

Gyülekező

A hírneves Szársomlyó

Útban a barlanghoz

Üzemi területen

Üzemi területen

Trikolor

Cseppkőlefolyás a barlang előterében

Bemosott csontmaradványok

Gazdagon díszített állócseppkő

Borsókőerdő

Borsőkővel bevont képződmény

Cseppkődrapéria

Cseppkőkezdemény

Karfiol

Cseppkőfal

Fémrámpán

A látogatók nem érinthetik meg a barlangot, csak a fémösvényen haladhatnak

Cseppkőóriás

Szalmacseppkövek

Borsókövek

Jellegzetes kép a barlangból

Farkasfogas cseppkő

Az egykori csörlő maradványa a bányaudvarban

Szoborpark

Egy kirándulás emlékei

Íme a kikerics

Íme a kikerics

 
 

© 1999-2009 BEBTE www.bebte.hu