Nem madárinfluenzásak a magyar vadmadarak

NEM MADÁRINFLUENZÁSAK A MAGYAR VADMADARAK (2005. november)

A madárinfluenza már megjelent a szomszédos országokban, azonban a Magyarországon megvizsgált madarakból eddig még nem mutatták ki a kórokozót. Az ország több helyén, természetvédelmi és egészségügyi szervezetek közreműködésével vett minták eddig negatívnak bizonyultak.

Az elmúlt hónapokban az ország több részén is mintát vettek vadon élő madaraktól, amelyekben a madárinfluenza vírusát keresték. Októberben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Pilisi Helyi Csoportja és a Pilis Természetvédelmi Egyesület, Szentendre és Pilisszentlászló határában vett mintát 9 madárfaj összesen 23 egyedétől. Elsősorban a madáretetőkre járó, tehát „potenciálisan fertőző” madárfajokat célozta meg a vizsgálat, amelyek között egész évben állandó és északról hozzánk érkező vonuló fajok is előfordulnak. A madarakat a madártani kutatásokban rendszeresített hálóval fogták a szakemberek. A vizsgálat során, a vonuló fajok közül csíz, meggyvágó és erdei pinty, állandó madaraink közül széncinege, barátcinege, csuszka, nagy és közép fakopáncs, illetve mezei veréb akadt hálóba.

A hálóból kiszedett énekesmadarak egy új, tiszta vászonzsákba kerültek, ahol mintegy fél órát töltöttek. (Erre azért van szükség, mert a kisebb madarak nagyjából ennyi időnként ürítenek, és a mintát az ürülékből veszik a szakemberek.) A zsákból kikerülve minden madár, a gyűrűzéskor szokásos, egyedi azonosításra alkalmas alumíniumgyűrűt kapott, majd a szakemberek szabadon engedték őket. A mintát egy – erre a célra kifejlesztett – speciális mintavevő eszközbe vették, amely a laboratóriumi vizsgálatig hermetikusan lezárható. Az Országos Állategészségügyi Intézet Virológiai Főosztályának munkatársai végezték a minták elemzését, amelynek során a madárinfluenza H5 és H7 törzsének altípusait keresték. Az eredmény szerencsére megnyugtató: minden minta negatív lett.

„A madárinfluenza egyelőre – úgy tűnik – elkerülte hazánkat, de nem árt az óvatosság. Ahhoz, hogy megelőzzük a bajt, folyamatos ellenőrzésekre lenne szükség az ország egész területén.” – mondta Molnár István Lotár, az MME Pilisi Helyi Csoportjának alelnöke.

Hasonló vizsgálatot zajlanak az ország más részein is. A Kiskunsági Nemzeti Park izsáki gyűrűzőközpontjában a nemzeti park és az MME helyi kollégái vettek mintákat a befogott madaraktól. A madárinfluenza vírusa az ottani mintákból sem volt kimutatható. Nyíregyháza belterületén az ott éjszakázó vetési varjak ürülékéből vettek mintákat, az eredményre viszont még várni kell.

Prommer Mátyás

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu