Különös fekete elszíneződés a Palatinus-tavon

KÜLÖNÖS, FEKETE ELSZÍNEZŐDÉS A PALATINUS-TAVON

Átlátszatlanná vált víz

Különös, fátyolszerű fekete elszíneződésre hívták fel a tóparti horgászházak tulajdonosai a egyesületünk figyelmét. A BEBTE megpróbált utánajárni a május 11-én tapasztalt jelenség okának.

A BEBTE elnökének megkeresésére dr. Szilágyi Ferenc hidrobiológus, a Budapesti Műszaki Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének docense a helyszínen szemrevételezte, majd laboratóriumban elemezte a jelenséget. Egyesületünkhöz eljutatott e-mailben az alábbiakat írja:

"A fekete "fehőket" okozó szervezetet nem sikerült teljesen beazonosítani. Minden bizonnyal egy csillós egysejtű állati szervezettel van dolgunk. Vázatlan, nagyon gyorsan mozog, csillói látszanak. A feketeségével nem tudunk mit kezdeni, hacsak be nem evett valami feketét a vízben (üledékben?). Valószínűleg szerves törmeléket, algákat, baktériumokat szűröget, azokkal tápkálkozik. Pontosabbat azért nem tudok, mert fekete a szervezet, nem látjuk a belsejét, csak ha már elpusztult.

Az egysejtű, mikroszkóp alatt Előfordul, hogy az ilyen szervezetek véletlenszerűen elszaporodnak olyan tiszta vizű tóban is, mint a Pala. Mivel fajra nem sikerült beazonosítani az élőlényeket, ezért biztosat nem tudok mondani, az azonban valószínűsíthető, hogy nem okoz kárt a Pala vizében. Az a nagyon tiszta víz, amit tapasztaltunk a mintavétel alkalmával, e szervezeteknek is tulajdonítható. "

A szerdai tóparti vizit (melyen Szilágyi Ferenc mellett Heer Lajos, a kertvárosi strand vezetője, és Lieber Tamás, a BEBTE elnöke vett részt) megerősítette a jelen lévőket abban, hogy a Palatinus érdekében mihamarabb létre kellene hozni egy olyan szakmai társaságot, amelynek feladata a tó jövöjére vonatkozó stratégiák kidolgozása és azok végrehajtása lenne. Ennek érdekében még a június folyamán a potenciális személyek részvételével szakmai kerekasztal megalakítását szorgalmazzák. 
 

© 1999-2008 BEBTE www.bebte.hu