Tavaszi nagytakarítás

KIS TERÜLETEN MÉG TÖBB SZEMÉT

A szemétszállító kétszer fordult

Egyesületünk a dorogi és esztergom-kertvárosi iskolák közreműködésével, április 17-én tartotta immáron 11 éve zajló nagytakarító akcióját a kertvárosi Palatinus-tónál. Az akcióról elmondható, hogy a szemét mennyisége sajnos most sem változott a korábbiakhoz képest, ami azért tűnhet furcsának, mert Esztergom Város Önkormányzata a kb. 800 méter hosszú keleti partot még márciusban rendbetetette. Igen ám, de a részben magánkézben lévő, a nyári strandolás, vadkempingezés szempontjából frekventáltabb öbölben, illetve a parti szórakozóhelyeket tömörítő, Doroghoz közel eső (ám szintúgy esztergomi) területen a hulladék mennyisége szintúgy jelentős volt. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy összeségében 10-12 köbméternyi szemét gyűlt össze a csütörtöki akció során.

A szemét milyensége változó volt, a háztartási hulladéktól a gumibaroncsokon át az elektronikus hulladékig széles volt a kínálat.

Szomorú, hogy az utóbbi időben megszaporodott az építkezési törmelék lerakodása is, aminek fölszámolásához sajnos kevés egy ilyen akció, hiszen ehhez munkagépekre lenne szükség. Véleményünk szerint a helyzet csak az önkormányzati hulladékkezelési politika megreformálásával javítható. Egyértelműen bizonyítható, hogy a drágán üzemelő lerakók környezetében (erdőkben, tópartokon stb.) megnövekszik az illegálisan lerakott hulladék mennyisége. Ennek az összefüggésnek a felismeréséhez pedig nem kell egyetemi végzettség. A problémát a Palatinusra vetítve, bízunk abban, hogy az önkormányzat továbbra is felelőssen gondolkodik a tópart rehabilitációját illetően.

Az akcióban a következő iskolák vettek részt, akiknek ezúton is köszönetet mondunk: Arany János Általános Iskola, István Gimnázum (Esztergom-Kertváros), Montágh Imre, Petőfi Sándor, Eötvös József, Zrínyi Ilona Általános Iskolák (Dorog).

Az idei természetvédelmi program szervesen kapcsolódott a dorogi SANYO által meghirdetett "THINK GAIA" környezetvédelmi vetélkedősorozathoz. 
 

© 1999-2008 BEBTE www.bebte.hu