A TERMÉSZET GYILKOSAI - Vadmotorosok a hegyekben

A TERMÉSZET GYILKOSAI
Vadmotorosok a hegyekben

Sajnos manapság se szeri, se száma a természetben elkövetett szabálysértéseknek. Az amatőrök által okozott kártételek között minden bizonnyal a legelőkelőbb helyen a terepmotorosok ügyködése szerepel. A természetvédők sajnos tehetetlenek, de úgy tűnik, hogy a természetvédelmi hatóságok sem tesznek meg mindent e természetkárosítások megakadályozása érdekében.

Napjaink tendenciája azt mutatja, hogy egyre többen vásárolnak valamilyen terepjárművet, hogy így hódoljanak nem éppen természetbarát kedvtelésüknek. Sokan nem elégednek meg a kétkerekű járművel, és annak négykerekes változatával (kvad) elégítik ki vad ösztöneiket. (És akkor a télen használatos motorosszánokról még nem is beszéltünk.)

A turisták, természetjárók joggal érezhetik magukat veszélyben, ugyanis a turistautak már egyre kevésbé az ő kényelmüket, sokkal inkább a krosszosokét szolgálják.

A cikk végén található felvételünk 2005. július 24-én, a Pilisben, a Csurgó-hegy tövében, Kesztölc, illetve Dorog határában, a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett részén készült. A két motoros - akik rendszám híján sajnos beazonosíthatatlanok - a természetvédelem szabályaira fittyet hányva éppen az erdő felé igyekeznek. A kerekek felszántják a talajt, előidézve annak felárkolódását, a motor zaja, kipufogógőze pedig messzire kergeti a vadállatokat.

Valaki, aki miután az egyik krosszmotorost sikerült megállásra késztetnie, majd az illetővel szóba elegyednie, arra a kérdésre, hogy mi jó abban, ha erdőben száguldoznak, a következő választ kapta: "Itt nyugodtan motorozhatunk, senki sem zavar bennünket!" Vajon hová vezet mindez??????

krosszmotorral a védett területen

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu