Barlangászközpont Orfűn - Elkészült a Mecsek Háza

BARLANGÁSZKÖZPONT ORFŰN
Elkészült a Mecsek Háza
Az írás a Hegyisport és Turista Magazin (HTM) 2008. januári számában jelent meg

HTM 2008/jan.

Október 26-án ünnepélyes keretek között avatták fel Orfűn a Mecsek Házát, a hegység karsztját kutató barlangászok régi álmát. A hazai barlangkutatás történetében rendhagyó beruházás zajlott itt az elmúlt évben, a terület érdekében, de nem helyi kezdeményezéssel.

Az előzményekről és a jövőbeli tervekről a házat megálmodó és működtető Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület ügyvezető elnökével, Szőke Emíliával beszélgettem.

Mi indokolta a ház létrehozását, és hogy jönnek a képbe éppen a szegediek?

A Szegedi Tudományegyetemen jött létre a csapatunk, viszont kutatni kezdetektől fogva a Nyugat-Mecsekbe jártunk. Az 1990-es években a Mecsekben sok évtizede feltáró kutatást végző Vass Béla bácsival hozott össze bennünket a sors, és így lettünk az Ő “csapata”. Vass Béláék a ’60-as években, majd pedig a ’80-as években építettek egy barlangkutató házat, az első 4, a második 8 férőhelyes volt. A szegedi csapat viszont jóval nagyobb létszámúnak bizonyult szerencsére, így bizony “kinőttük” a kutatóházat. A Tarnai Tamás által vezetett Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület régi álma volt egy jól felszerelt barlangkutató bázis létrehozása Orfűn. A ház gondolata mindig is ott volt csíraként az egyesület elképzelései között, mint fő kutatási bázis, amely biztosítja az alapvető tevékenységeink terét, egyben a kulturált eszköztárolást, vezetések kiindulópontját, pihenőhelyet stb. Ez éppen itt, a nagy energiát igénylő munkáinkon nagyon fontos volt és fontos ma is. Persze ezt alapjaiban nem Tarnai Tamás és az SZKBE találta ki, mert a bázis fogalma evidencia a kutatást vezetők számára, legyen ez sarkköri, magashegyi, vagy barlangkutató expedíció. Mivel 2003-ban az SZKBE megnyitotta az általa feltárt Trió- és Szuadó-barlangot az overallos kalandturizmus számára, szükségünk lett egy kiindulási illetve érkezési pontra, ami szintén a bázisépület létjogosultságát erősíti.

A helyi érdekeket kiszolgáló egyesületetek, és persze ide tartoznak a barlangkutató szervezetek is, általában kevés pénzzel kell, hogy gazdálkodjanak. Egy ilyen beruházás azonban tetemes költséggel jár.

2004 tavaszán – amikor már a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület telephelye Orfűn működött – , a község önkormányzatának jóvoltából, Füziné Kajdy Zita polgármesterasszony, ismervén a barlangászok álmainak és vágyainak nagy részét, megkereste az SZKBE-t, hogy üljünk le, tud egy új pályázati lehetőségről, beszélgessünk róla. A megbeszélésre Tarnai Tamás és jómagam mentünk el, de jelen volt Kerécz Tamás, az Orfű Pécsi-tó Kht. vezetője is. Mint kiderült, körvonalazódott egy nagy EU-s pályázat, melynek az elnyerésére külön-külön egy-egy szervezet nem képes, nagy partneri konzorciumot kell létrehozni, amelyben az önkormányzatok, nemzeti park és civil szervezetek is összefognak egy közös cél megvalósítására. A megbeszélésen eldöntve, hogy egy komplex funkcionalitású, nagy barlangász bázis felépülése, barlangi turizmus központja néven is belefér a pályázatba, így eldőlt, hogy az Orfűn 14 éve barlangkutatást folytató csapat is részese lesz a pályázatnak. Így került bele a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület is, mint civil szervezet, az Orfű Pécsi-tó Kht. gesztorságában megvalósuló „Mecsek Gyöngyszemei a Jakab hegytől a Völgységi-patakig” elnevezésű programba, mely később a Regionális Operatív Programból lett finanszírozva.

A ház felkeresése kapcsán magam is jó érzéssel tapasztaltam, hogy a barlangászok igényeit, elvárásait minden tekintetben; pl. a belső terek, helyiségek praktikus elrendezésével igyekeztek kielégíteni. Ez már az épület tervezésnél is tudatos volt?

Igen, teljesen tudatosan terveztük a házat. A 2004-ben beadott pályázathoz már kész engedélyes terveket kellett leadnunk. Így Tamással és a tervezővel megbeszélve a dolgot, hogy mi mindent kellene beletenni, Tarnai Tamás pár éjszaka munkája alatt milliméterpapíron megtervezte a kezdetleges háztervet, minden funkciót beleálmodva, majd a tervező átrajzolta, hogy statikailag is minden rendben legyen. Terveztünk a házba fekete öltözőt (koszos barlangász overallban csak itt lehet bejutni a házba) overallmosó káddal, fűtött paddal, fehér öltözőt zuhanyzóval, stb. A házban van egy nagyobb társalgó is, aminek az egyik oldalán egy nagy barlangos Mecsek térképpel elrejthető konyha is található, ahol nem csak a barlangászok készíthetik el a teájukat, hanem az ide szervezett gyerekprogramjaink is komfortosabbá tehetők. Ugyanez a helyiség szolgálja a bemutatóhely részt “Barlangok világa” címmel, mely állandó nyitva tartással az ide tévedő turisták számára poszterek, ásványok és kőzetek segítségével mutatja be az embereknek a föld alatti világ rejtelmeit, csodáit. A Mecsek házában kapott helyet az egyesület szorgos tagsága által karsztos-barlangos témában összegyűjtött kiadványokból kialakított könyvtárunk, mely elhunyt tiszteletbeli tagunk, mentorunk, példaképünk, a híres barlangkutató után Jakucs László emlékkönyvtár nevet viseli. Reményeink szerint, Jakucs tanítványaiként sikerül továbbvinnünk tudományos munkásságát, és számos embernek továbbadni a karsztok és barlangok iránt érzett szeretetünket és tiszteletünket. Rövidesen a ház fog otthont adni a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület központi irodájának, ahol az egyesület sokszínű programjainak szervezése, és háttérkoordinációja folyik. Lehetőség adóik jelentkezni az egyesület valamely programjára, kezdve a karszt- és barlangkutatástól, az egyesületi túrákon, alapfokú barlangjáró tanfolyamokon túl a gyerekek számára szervezett programjainkra is, így a barlangjainkban vezetett föld alatti földrajzórára, erdei iskolás táborainkra, barlangász gyerektáborainkra, természet- és környezetvédelmi nevelés programra, melyet nem csak általános és középiskolás, hanem hátrányos helyzetű gyerekek számára is szervezünk.

Az ember keresve sem találhat ideálisabb helyszínt az épület elhelyezéséhez. Közel Orfű főutcájához, de a falutól mégis jól elkülönülve, a Vízfő-barlang közvetlen szomszédságában.

HTM 2008/jan.

A telket Vass Béla és barlangkutató csapata kapta támogatásként Orfű Község Önkormányzatától pár évtizeddel ezelőtt, amikor még a háztól kb. 150 m-re található Vízfő-forrásbarlang kutatását folytatták nagy erőkkel. Egyesületünk is a Vízfő-barlang mögött húzódó 6-8 km nagyságúnak feltételezett barlangrendszert kutatja, csak nem a forrás, hanem a víznyelők felől. Biztosak vagyunk benne, hogy itt található az ország egyik legnagyobb barlangrendszere, csak még töredékét mutatja meg a barlangkutatók előtt. Egyesületünk a víznyelők felől az elmúlt 14-15 évben több mint 600 méter új barlangszakaszt tárt fel a Szuadó-völgyben, ahol a három barlang közül kettőt (Trió- és Szuadó-barlang) meg is nyitottunk a kalandokra vágyó turisták számára. A barlangjaink adnak otthont emellett a gyerekek számára szervezett föld alatti földrajzóráinknak is, melyet 10 éves kortól ajánlunk, és amely program nagyon tetszik a gyerekeknek. Ugyan a Trió-barlang eleje is egy kicsit szűkebb, néhol bizony hason kell kúszni, majd négykézlábazni, de 30 méter után a járat kitágul, nagyobb termek következnek, és a Mecsek legnagyobb cseppkőképződményét, a Búboskemencét meglátva feledteti az emberrel a kezdeti akadályoztatottabb mozgás élményét. A túrák télen-nyáron egyaránt indulnak, csupán előzetes bejelentkezés szükséges. A túrákról bővebb információ a www.szkbe.hu honlapon olvasható, vagy az szkbe@szkbe.hu, 20/380-2064-es számon kérhető.

A Mecsek barlangjait több egyesület is kutatja, ám kétségtelen, hogy ezzel a házzal a szegediek érezhetik magukat előnyösebb helyzetben.

Mecsekben még két másik egyesület is végzi munkáját, a Pro Natura Karszt- és Barlangkutató Egyesület, akik a karszt abaligeti részén kutatnak, valamint a Mecseki Karsztkutató Csoport, akiknek a kutatási területük a Spirál-barlang környékére korlátozódik. Mindenkinek megvan a saját kis kutatási területe és „élettere”. Szerencsére nagyon jó kapcsolat alakult ki a csapatok között, számos alkalommal segítünk egymásnak úgy emberi tényezővel, mint esetlegesen eszközzel, és több – az egyesületünk által elindított – programunkon már nem csak az SZKBE csapata van jelen, hanem a másik két csapat is képviselteti magát – ilyen pl. az Agyagos kupa nevű barlangászverseny, vagy a “Dezsőke-fesztivál”, azaz disznóvágás – kb. 60 fővel, stb.. Valamilyen szinten tény, hogy előnyösebb helyzetben vagyunk a Mecsek Háza felépítésével, de gondjaink is akadnak. Mivel nem csak EU-s támogatásból épült fel a ház, hanem jelentős önrészt kellett mellé tennünk, az egyesületünk kénytelen volt 12 évre hitelt felvenni, aminek a törlesztése nagyon súlyos feladatokat ró ránk. És egy egyesületnek támogatásokon kívül nagyon kevés bevétele van, ugyanakkor a feltáró kutatás is jelentős költségekkel jár. Szóval nem lesz egyszerű dolgunk az elkövetkezendő években sem, de a ház funkcióját illető, valamint tevékenységünkkel kapcsolatos pozitív visszajelzések mindenképpen bizakodásra adnak okot.

Lieber Tamás

 
 

© 1999-2007 BEBTE www.bebte.hu