Barlangtúrán a Mecsekben

BARLANGTÚRÁN A MECSEKBEN
(2007. NOVEMBER 16-18.)

A Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület közelmúltban átadott, a mecseki barlangkutatást népszerűsítő orfűi oktatóközpontjában töltöttük november harmadik hétvégéjét. A Mecsek Háza remek kiindulási pontként szolgált a közelben tett barlangtúráinkhoz, de a tetemes mennyiségű havazással beköszöntött télben gyermekeink is felhőtlenül szórakozhattak.

Az épület barlangászok számára "szokatlan" módon szinte minden igényt kielégít. A szobák praktikusan matracos szállóként funkcionálnak, de jól felszerelt konyha, illetve fürdőhelyiségek állnak a túrázók rendelkezésére. Barlangászok részére létesült az úgynevezett "fekete" zuhanyzó, ahol minden gond nélkül, fűtött helyiségben szabadulhatunk meg agyagos overálljainktól, sőt azt egy speciális kádban azonnal ki is tisztíthatjuk.

A három nap szakmai programját négy barlang felkeresése jelentette. A Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyével az orfűi Vízfő- és Mészégető-barlangba, majd a Szuadó-völgy két víznyelőjébe, a Trió- és Szuadó-barlangba tettünk túrát. A vizes barlangok felkeresése különleges élményt jelentett, különösen a Szuadóban való túrázás, ahol a nyelőbe befolyó patak útját követtük, időnként megmerülve annak cseppet sem meleg vizében. Az utolsó aknában történő leereszkedés során a patak a szó szoros értelmében a nyakunkba folyt!

A fantasztikus hétvégi programért ezúton is köszönet illeti a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület tagjait, különösen Szőke Emíliát, Ország Jánost és Salamon Szabolcsot, valamint az Abaligeten állomásozó Pro Natura Barlangkutató Egyesület tagját, Fodor Istvánt, hogy a szervezésben, illetve programjaink lebonyolításban a rendelkezésünkre álltak.

Nem kizárt, hogy a BEBTE a jövőben rendszeres látogatója lesz Orfűnek, és talán a képek láttán más is kedvet kap a terület felkereséséhez.

Túrán a Vízfőben

Hiába a próbálkozás a szárazon való átkeléssel, általában merülés lesz a vége

Íme

A barlang a helyi vízmű területe, a főágban csővezetékek sora látható, erre utal a vízből kilógó csap is

A csővezetékek elhelyzése a barlangi képződmények pusztításával járt. Letört függőcseppkövek

Útban a Szuadó-völgybe

Agyas és Roci a Trió bejáratánál

Roci a Trió bejárati aknájában

Tamás az egyik aknába való beszállásnál

A búbos kemence

Cseppkődrapéria

Mikrotetaráták

Letekintés a nagyaknába

A Mecsek Háza

Részlet az egyik szobából

Részlet a fekete öltözőből

Overállok pihenőn

A konyhát térképfüggöny választja el az előadótól, ill. kiállítóteremtől

Étkező vagy kiállítóterem

Mecsek Háza

Barlangos bivak a Szuadó-völgyben

 
 

© 1999-2007 BEBTE www.bebte.hu