Úti beszámoló - Sárisáp, 2006.05.03.

ÚTI BESZÁMOLÓ
Lyukas utak a határban


Hiába dicsekszünk a fizetős autópályák terjeszkedésével, lassan azokon kívül nem is lesz normális minőségű aszfaltcsík Magyarországon. Jóllehet az országos viszonyokra nincs teljes rálátásunk, ám van némi tapasztalatunk a fővárosi utak állapotáról, és megyénk helyzetéről. (Sokban az országos átlag sem különbözhet.) Az előbbiről már régen tudtuk, hogy katasztrofális, az utóbbiról eddig csak sejtettük. A minap azonban "volt szerencsénk" ügyintézés céljából autóba ülni, és bejárni lakóhelyünk tágabb környezetét.

Foghatnánk az időjárásra is a dolgot, és talán még van is benne igazság. De csak részigazság. Az időjárás - minden átmenet nélkül nyárba váltó tél - egyik napról a másikra bekövetkező nagymértékű hőingadozásait nemcsak a beteg emberek viselik nehezen, hanem útjaink is. Mivel az utak alkotóelemei különböző mértékű térfogatváltozással reagálnak a hirtelen hőváltozásra, beindul itt is az aprózódás. Az esőzés által kikoptatott, kifagyott, kilazult részeket az autók kerekei könnyűszerrel kimozdítják alapjukból, helyükön lyukak maradnak. És nem is akármekkorák!

Kirándulásaink során sokszor megfordulunk külföldön, de ehhez foghatót európai viszonylatban nemigen látni. Kivéve talán az elmaradottabb Balkán-félsziget országait, de ott is már csak idő kérdése, hogy leelőzzenek bennünket.

Nehezen érthető, hogy mondjuk alpesi viszonyok között, pl. Észak-Olaszországban, olyan helyen, ahol szinte minden éjszaka fagypont alá zuhan a hőmérséklet, hogy azután nyáron napközben akár a 35 °C-os melegre váltson, miért marad egyben az úttest.

Folyik (már ahol) a toldozgatás, foltozgatás, ahelyett, hogy normális alapból (pénzt és anyagot is érts ez alatt), minőségi utak épülnének.

Az itt látható felvétel Sárisáp határában készült. (De máshol is készülhetett volna.) A gyanútlan autós, aki megszokta, hogy ezen a részen egyébként tempósan haladhat, komoly problémával szembesülhet.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu