Kilencven millió tonna – kilencszáz méter magasból

Megtörténhet, hogy egy földrengés fantasztikus következményekhez vezet. 1958. július 9-én a T betűhöz hasonló alakú alaszkai Lituya-öböl partján emelkedő meredek sziklafal oldalán földrengés következtében hirtelen megmozdult egy roppant sziklatömb. Súlya nem kevesebb, mint kilencven millió tonna volt. (Érzékeltetésül megemlítjük, hogy ez a mennyiség az 1912-ben elsüllyedt híres Titanic, az akkori idők legnagyobb óceánjárója súlyának hozzávetőlegesen ezerötszázszorosával egyenlő.)

A történelem folyamán soha nem észleltek még olyan hullámzást, mint amilyent ez a szikla keltett, amikor kilencszáz méter magasságból belezuhant az öböl vizébe. A hullámóriás 160 kilométer óránkénti sebességgel száguldott végig a vízfelszínen, és a túlsó meredek parton 522 méter magasságig csapott fel. A fákat a szó szoros értelmében véve elsöpörte az útból, az erdőt valósággal leborotválta. Hozzávetőlegesen 10 négyzetkilométernyi területen egyetlen bokor vagy fa sem maradt meg, a 15-16 méter magas, 1 méternél vastagabb törzsű szálfákat is úgy törte ketté és úgy sodorta el, mint a nádszálakat.

Hasonló eseményre került sor 1936. szeptember 13-án a norvégiai Loen-tóban is, jóllehet, ennek mérete alatta maradt a Lituya-öbölben lezajlotténak. Norvégiában valamivel több, mint egymillió köbméternyi kőzetanyag zuhant az említett tó vizébe. A tó túlsó partját 69 méter magas hullámóriás lepte el.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu