RÖVID BESZÁMOLÓ A BEBTE KÖZGYŰLÉSÉRŐL

RÖVID BESZÁMOLÓ A BEBTE 2005. ÉVI KÖZGYŰLÉSÉRŐL
(A Komárom-Esztergom Megyei Hírlap 2006.01.03-i számában megjelent,
"Zárszámadás a dorogi barlangászoknál" című írás nyomán)

December 29-én tartotta évzáró közgyűlését a dorog-esztergomi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE).

Térségünk egyik meghatározó barlangász-természetvédelmi szervezete sikeres 2005-ös évet tudhat a háta mögött, többek között erről beszélt Lieber Tamás egyesületi elnök az esztergom-kertvárosi OKTÁV Hotelben tartott zárszámadáson, de hozzátette, hogy az eredményes működés kizárólag a tagság pozitív hozzáállásának és a számtalan önszerveződő programnak volt köszönhető. Így az a sokak szemében paradox helyzet állt elő, hogy bár a pályázati bevételek és egyéb anyagi források jelentős mértékben csökkentek, a tevékenységet, programgazdagságot illetoen jócskán felülmúlták a korábbi éveket. Lieber Tamás kitért arra, hogy az elmúlt évben tucatnyi, nagyközönség elől elzárt barlangba jutott el a tagság, de aki a felszínen akart maradni, az sem unatkozott. A hazai hegyvidékekre szervezett kirándulások mellett két kivétellel az összes szomszédos országba eljutottak, a kissé távolabbi úti cél pedig Észak-Olaszország volt.

Szó esett a Zöld Tabló-telepítés folytatásáról. Mint ismeretes a BEBTE 1999-tol 12 darab köztéri információs faliújságot helyezett el a Dorogi Kistérségben. 2006-ban ez a program már átlépi a megyehatárt, ugyanis Dobogókő kapja a tizenharmadikat. Az elnöki beszámoló után Hartyán Csaba az egyesület ötödik környezettudatos játszónapjáról beszélt, melyet júniusban tartottak Dorogon. Ezt követően elhangzott néhány gondolat a Sátorkőpusztai-barlang 2005-ös idegenforgalmáról. Gyarmati György szakosztályvezető a látogatások elmúlt évekhez viszonyított visszaeséséről beszélt, ami így is jelentősnek mondható a 800 feletti vendéglétszámmal. A látogatások mellett komoly rekonstrukciós és kutatómunka is zajlott a barlangban; befejező üteméhez érkezett a világítás korszerűsítése, de tudományos téren is történtek fejlemények. Szilvay Péter számolt be arról, hogy számos korábbi elmélet dőlt meg a részben már elvégzett, részben még folyamatban lévő geológiai vizsgálatoknak köszönhetően. A 2006-os év ezen a téren is komoly kihívás lesz, hiszen a hatóság engedélyezte a barlang középszintjének feltáró megkutatását, és a szomszédos, még 1980-as évek elején beomlasztott Strázsa-barlang ismételt megnyitását. Ez utóbbira egy nyári kutatótábort szerveznek.

A BEBTE közgyűlésén a tagság a Kenyérmezei-patak állapotfelmérését, valamint a Palatinus-tó állagmegóvását célzó tevékenységek folytatásáról is döntött, mindezeken felül pedig a nagyközönséget is bevonva számos túraprogram szervezésérol. Az utóbbiak kapcsán nemcsak hazai tájak, barlangok fognak szerepelni a programban (jóllehet a hangsúly ezen lesz), hanem külföldi expedíciós túrák is. Ahogy a megyei sajtó jelen lévő képviselőit tájékoztatták, Erdély, valamint az észak-olaszországi Dél-Tirol mindenképpen úti célként szerepel 2006-ban, de a fo attrakció a hosszú szünet után, május végén induló dél-itáliai vulkánexpedíció lesz. Mindezeken túl elhangzott, hogy az egyesületet egy 2007-es szíriai kutatómunkára is meghívták. Ennek előkészületei heteken belül megkezdődnek.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu