Bemutatkozik a kézdivásárhelyi Földrajz Kör

A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola Földrajz Köre 2004 novemberében ünnepelte egyéves születésnapját, egy ilyen körhöz méltó módon: a Csukás-hegység 1954 méteres csúcsán. Szerencsére gyönyörű időt kaptunk és a csúcscsokis ünnepség kedélyes hangulatban zajolhatott.

Maga a kör egy spontán megmozdulás eredménye, sok-sok véletlennek köszönhette születését. Először is, hogy a Magyar Földrajzi Társaság folyóiratának, A Földgömbnek, a 2002/6 száma időben, nem a szokásos hónapos késéssel érkezett városunkba, így a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett pályázatról kellő időben értesültünk. Másrészt az iskolánkban akadt egy jókedvű, vidám társaság, az akkori VII. A. osztály, mely azonnal lecsapott a lehetőségre. A pályázati felhívás három témában várt élménybeszámolókat: hegymászásban, barlang- és természetjárásban, mi ez utóbbit találtuk megvalósíthatónak vidékünkön. Bár akadt olyan is, aki egy régebbi hegymászás élményét örökítette meg, amivel el is hozta az illető témában az első díjat.

A pályázatra való benevezéshez és az élménybeszámoló megírásához már csak egyvalami hiányzott: az élmény. Háromhetes előkészület után, ami alatt mindenki lázasan olvasott, végre sor kerülhetett a kirándulásra. A választás a Csomád-Büdös-vidékre esett, mivel itt találjuk Erdély legépebben megmaradt vulkáni képződményét, a Csomád kráterét, benne a Szent Anna-tóval és a Mohos-tőzegláppal. A helyszínen közvetlenül megfigyeléseket végezve megteremtődtek a szükséges összefüggések, aztán hazatérve mindenki elkészítette a saját kis részét a beszámolóból, ezeket összevágtuk, a fényképeket mellékelve, elküldtük.

A munka nem maradt eredménytelen, megnyertük az első díjat a pályázat legjobb dolgozataként, a fődíj sem sokat váratott magára: A Földgömb 2003 szeptember-októberi számában meg is jelent a cikkünk, ami nagy lelkesedést váltott ki.

Ekkor született meg az ötlet, hogy egy állandóan működő kört kellene létrehoznunk, amely elsőrendű céljának tekinti a környékbeli hegyek bejárását, emellett felvállalja az hasonló pályázatok megírását. 2003. november 12-én megalakult a Földrajz Kör, az iskola diákjai, tanárai jelenlétében bemutatásra került az élménybeszámoló. Jelképünknek a La Fontaine meséből jól ismert teknősbékát választottuk, aki idejének nagy részét a Föld tanulmányozásával tölti, de a maga lassúságával a hegyeket is sikerül megmásznia.

A hír hallatán a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), a Magyar Földrajzi Társasággal, valamint a budapesti Kornétás Kiadóval együtt felajánlotta segítségét, a BEBTE néhány tagja eljött városunkba, iskolánkba, több tucat fali- és turistatérképet, posztert, földrajzi és történelmi atlaszokat, könyveket, A Földgömb, Mount Everest, Turista Magazinokat hozva magukkal, és főként két előadást (Rendhagyó vulkánkitörések Dél-Olaszországban, Végvárak a Kárpát-medencében), melyen a város iskoláinak tanárai, diákjai is részt vettek. Köszönet illeti őket ezért!

Mindezeken felbuzdulva egyszerre több tevékenységnek is nekifogtunk. A biológus Zöld Szíves csapattal együtt örökbefogadtuk a lakóhelyünkön átfolyó Torja-patak 150 méterét. Ezt a szakaszt zászlócskákkal kijelöltük, takarítottuk, azóta évszakonként rendszeres hidrológiai méréseket végzünk rajta, mint a vízhőmérséklet, sebesség, a szállított hordalékmennyiség mérése, a vízállás regisztrálása, télen a jégjelenségek megfigyelése. Ezeket a méréseket meteorológiai megfigyelésekkel is egybekötjük, mérjük a levegő hőmérsékletét, ha van szél meghatározzuk annak irányát, megfigyeljük a látótávolságot és az égbolt felhőkkel való borítottságát. Mindezekről kis naplót vezetünk, minden alkalommal összehasonlítjuk az új adatokat a már meglévőkkel.

A tanév végét a Nagykőhavas 1844 méteres csúcsáról búcsúztattuk, a hegyet felfele a Medvék szakadéka felől közelítettük meg, lefele a Hétlétrás-vízesésen át ereszkedtünk, ahol mindenki a saját bőrén tapasztalta meg a mészkőszurdok varázsát: vizesen, de élményekkel tele jöttünk ki a kanyonból.

A nyár folyamán a kör pár tagjának sikerült eljutni Görögországba, ahol a Meteorák konglomerátum-szikláin épült titokzatos kolostorokba látogattunk el, majd az Olümposz-hegy legnagyobb vízfolyásának, az Enipeasz-folyónak kristályos palába vágott szurdokát csodálhattuk meg.

Az új tanév kezdetén – 2004 októberében – újra ellátogatott hozzánk a BEBTE, ezúttal sem maradtak el az ajándékok, és az előadás sem: a Balkán-hegységre került sor a diavetítés alkalmával. Barátságuk jeléül kerestek nekünk egy velünk azonos nevű intézményt, a dorogi Petőfi Sándor Általános Iskolát, melynek igazgatóját is magukkal hozták, így megszületett a két iskola közötti testvérkapcsolat.

Halottak Napján koszorút helyeztünk el városunk szülötte, Jakabos Ödön sírjánál, aki a hetvenes évek elején, egy marék csomakőrösi földdel és hat dollárral indult el Indiába, Kőrösi Csoma Sándor nyomában, és kilenc hónap múlva egy marék dardzsilingi földdel tért visssza Csomakőrösre, megtéve azt az utat, ami akkor, a kommunizmus sötét évei alatt, szinte lehetetlennek tűnt.

A Földrajz Kör egyéves születésnapját a Csukás-hegységben ünnepelte, 2004 novemberében, az utolsó napsütötte, meleg őszi napon sikerült megmászni az 1954 méter magas Csukás-csúcsot.

A kör állandó tevékenységei közül (amikor nem kirándulunk) feltétlenül meg kell említeni a fontosabbakat: minden szerdán összegyűlünk és miután megismerkedünk egy-egy érdekes cikkel A Földgömb vagy a National Geographic folyóiratból, megbeszéljük ezeket, majd egy konkrét földrajzi feladatot oldunk meg. Rajzoltunk már méretarányos térképet a településünkről, készítettünk diktálás után térképeket, sőt, egy Mercator-vetületet is narancshéjból, iránytűt, kínai-módra, földrajzi társasjátékokat, mint például Kőrösi Csoma Sándor útja, a Mont Blanc megmászása, Afrika-szafari, Dunakavics-játék, stb..

Bár nagy hegyek még nincsnek a tarsolyunkban, de jó teknősbékához illően nem adjuk fel, a köri tevékenységeken és kirándulásokon jól érezzük magunkat, jól szórakozunk, s ebben rejlik a földrajz szeretete.

Szekeres Márta

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu