Környezetvédelem az íróasztal mögül - Belefulladunk a szemétbe (2004.08.22.)

Esztergom, Esztergom-Kertváros

A nyár derekán kirobbant Kis-Duna szennyezés még augusztus végén is beszédtéma. Úgy látszik, hogy az idei nyár erről válik emlékezetessé Esztergomban és környékén. Az önkormányzat vezetése pedig kihasználja a médiumok kínálta lehetőséget és alkalmat, hogy legtöbbször jogos intézkedéseivel népszerűségét növelje, vagy fenntartsa. A Duna ügy azonban nem az egyetlen probléma, erre hivatkozva nem szabadna szemellenzősen elmenni más, kevésbé érdektelen témák előtt sem - vélekednek a dorog-esztergomi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület tagjai. Már többször felhívtuk a környezetvédelmi referens, sőt a jegyző figyelmét is Palatinus-tó partjának problémájára. - Sok a szemét, konténer pedig csak mindössze egy található a közel 1 km-es partszakaszon. A tavat több ezer fürdőző használja, a negatív reklám pedig senkinek sem, de legfőképp a város vezetésének nem használ. A vadkempingezés tiltására ígéret született ugyan az egyik tavalyelőtti bizottsági ülésen, ám erről, ha egyáltalán írásos emlékeztető készült, minden bizonnyal csak az asztalfiók értesülhetett.

Esztergom-Kertváros helyzete nemcsak helyrajzi, de közigazgatási értelemben is periférikus. Ezt nemcsak a Palatinus-tóval kapcsolatos intézkedések lassúsága, illetve elmaradása bizonyítja, de erről árulkodik az utak állapota, sőt a szemétszállítás késése is.

A tóparti horgászstégek tulajdonosai kötelesek helyi adót fizetni horgászházaik után, ám ezért a pénzért jóformán semmilyen szolgáltatást nem kapnak (leszámítva, hogy néhány éve saját költségen csatlakozniuk kellett a kommunális csatornahálózathoz). Tavaly még volt kihelyezett konténer, de idén erre már nem fordítottak figyelmet. A "mindenki csináljon azt a szemetével, amit akar" elv érvényesül. Csakhogy ez a hozzáállás Magyarországon nem sok jót eredményez. A Dorog - Esztergom-Kertváros határában lévő Schmidt villa kert kertvárosi, Eperjesi út felé eső részén közel 1,5 hónapja tornyosul a szeméthalom. Az akkor itt lévő cirkusz után gyűjtötték össze, rakták zsákokba és tornyozták fel, előkészítve az elszállításra. A zsákokat időközben széttúrták a kóbor kutyák, és a szél is hozzátett egy "lapáttal", a szemetet szétterítette a füves területen. A nyári meleg pedig nem kegyelmez, felgyorsul a rothadás, förtelmes szagot árasztva. És vajon mi van a fertőzésveszéllyel? A problémát már telefonon többször is bejelentettük a hivatalban és a szemétszállításét felelős cégnél.

Lieber Tamás

Többszöri felszólításra a Schmidt villában tárolt szeméthalmot Esztergom-Kertváros Részönkormányzata 6 hét után elszállíttatta.

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu