Geológiai túrán a Gerecsében

GEOLÓGIAI TÚRÁN A GERECSÉBEN
(2009. FEBRUÁR 28.)

A BEBTE, valamint a dorogi Egyetértés Sportegyesület Pilisi Természetjáró Szakosztálya rendhagyó gyalogtúrát szervezett a 2009-es naptári tél utolsó napjára, február 28-ra a Gerecsébe. Rendhagyó volt ez a kirándulás, hiszen a két szervezet ilyen programot még nem szervezett közösen, s rendhagyó azért is, mert a sokak által rossznak gondolt időjárás ellenére közel hetven résztvevő vágott neki a 20 km-esre tervezett távnak. A BEBTE elvárásait messze felülmúlta ez az adat, amit természetesen örömmel konstatáltunk. Hozzáteszem, az időjárás miatt kb. 30-an lemondták a részvételt.

Úgy tűnik tehát, hogy népszerű a természetjárás, csak alkalmat kell rá találni, hogy a természet szerelmesei összetalálkozzanak. Egy ilyen alkalom adódott ezen a napon, amikor az olvadás miatt nem éppen kedvező terepadottságok mellett, de talán emiatt kissé kalandosra sikeredett csavargásra adtuk a fejünket.

Túránkat lakóhelyünk, Dorog környékén, a Dorogi-medence déli peremét képező gerecsei oldalon szerveztük meg.
Reggel fél 9-kor már szép számmal gyűltünk össze a dorogi Sportcsarnok parkolójában, hogy 9 órakor közel nyolcvanan vágjunk neki a tervezett távnak. Dorog-Tömedékakna érintésével (részben itt forgatták gyermekkorunk nagysikerű filmjét, az "Öreg bánya titkát") vágtunk neki a Nagy-Getére vezetett kaptatónak. A hó itt még meglepően szilárdnak tűnt, nyoma sem volt az elképzelt dagonyának.

A Gete tetején a túra vezetésére felkért Varga László geológus társunk beszélt a Dorog környéki hegyekkel kapcsolatos tudnivalókról (kialakulás, jellegzetességek stb.), miközben pazar panorámában gyönyörködhettünk a környező települések (Csolnok és Tokod) felé. A pihenő után a legproblémásabbnak tűnő szakasz, a hegyről való lemenetel következett. Lépteink nyomán egyre sárosabbá, latyakosabbá váló útvonalon nem kis erőfeszítésbe tellett talpon maradni.De mindezért kárpótolt a csodás táj látványa.

Következő állomásunk a Hegyeskő sziklaszirtje volt, majd innen leereszkedve a tokodi pincesor. Itt társunk pincéjénél borkóstolót tartottunk, hogy azután felfrissülve vágjunk neki a további szakaszoknak. Persze voltak, akiknek idáig tartott a kirándulás, elcsigázottan, ám jó kedvűen vettek búcsút tőlünk.

A többiek számára következett a Mogyorósi-szirtek. E csodás mészkőalakzatok tetejéről nemcsak a kilátás fantasztikus (Esztergomig, sőt Szlovákiáig ellátni), hanem maguk a sziklák is fennségesek. A rövid geológiai tájékoztatót követően ismét úton voltunk, ezúttal a bajóti Öreg-hegyet megcélozva. A Jankovich-barlang alatti rövid megállót néhányaknak a barlang monumentális csarnokának megtekintése, a többieknek pedig a Bajót községig tartó séta követte. A faluba nem sokkal 17 óra előtt értünk be. A társaságot Kardos Jenő, a természetjárók szakosztályvezetője bográcsgulyással fogadta, remek zárást biztosítva ezzel a programnak. És végül hab volt a tortán, hogy a megfáradt vándorokat a Vértes Volán Zrt. különjáratú autóbusza fuvarozta vissza Dorogra.

E remek túracsapat láttán megfogalmazódott bennünk egy következő kirándulás. Az úti cél ezúttal a Börzsöny lesz, az időpont pedig vélhetően április vagy május.

Szöveg és fotók: Lieber Tamás

FOTÓ ÉS VIDEOGALÉRIA

Gyülekező

VIDEO

Elhagyjuk Dorogot

Irány a Nagy-Gete

Alattunk Csolnok

Mesél a geológus

VIDEO

A csapat egy része a Nagy-Gete csúcsán

Ereszkedés a Getéről

Ereszkedés a Getéről

VIDEO

Fél úton a Gete és a Hegyeskő között

Útban Hegyeskő felé

Ezen már túl vagyunk - háttérben a Nagy-Gete

Útban Hegyeskő felé

Útban Hegyeskő felé

Íme a Hegyeskő

Pihenő a tokodi pincéknél

Útban a Mogyorósi-szirtekre, a megtett út jól szemléltethető

Útban a Mogyorósi-szirtekre

Kilátás a sziklákról...

... vagyis innen!

Pihenő az Öreg-hegyen, Bajót fölött

VIDEO

Pihenő az Öreg-hegyen, Bajót fölött

A jól megérdemelt estebéd kiosztása

VIDEO

Köszönet az égieknek!

 
 

© 1999-2009 BEBTE www.bebte.hu