Barlangászünnepség


MEGÜNNEPELTÜK BARLANGUNK FELTÁRÁSÁNAK 60. ÉVFORDULÓJÁT


Elnöki köszöntő

Október 14-én egykori és ma is aktív barlangkutatók adtak találkozót egymásnak Dorogon, a Polgármesteri Hivatal melléképületében. Az összejövetel oka a Sátorkőpusztai-barlang feltárásának 60. évfordulója volt.
Az ünnepség egyben megemlékezést is jelentett a barlang felfedezőire, feltáróira, valamint a dorog-esztergomi barlangkutatás múltjára, de a barlang új tudományos kutatási eredményei ismertetésének is teret adott.

A rendezvényt Lieber Tamás egyesületi elnök nyitotta meg, majd dr. Tittmann János polgármester, országgyűlési képviselő tartott rövid köszöntőt. Ezt követően Madarasné Benedek Anikó bemutatta a Sátorkőpusztai-barlang monográfiáját (lásd alább), majd dr. Dénes György és dr. Jakucs Lászlóné visszaemlékezését hallgathatták meg a jelen lévők. A szervezett dorogi barlangkutatás kezdeteiről Benedek Anikó, a BEBTE munkájáról Lieber Tamás beszélt. Nagy Sándor geológushallgató, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat főtitkára a barlangban elvégzett ásvány- és kőzettani vizsgálatok eredményeit foglalta össze, Szilvay Péter pedig az újbóli felmérés fontosságáról, valamint felmérések kapcsán megfogalmazott újabb kérdésekről szólt. Hallgatóság

A délelőtti megemlékezést az ebédszünet után a Sátorkőpusztai- és a közelmúltban ismételten megnyitott Strázsa-barlang megtekintése követte.

A szervezők ezúton mondanak köszönetet a konferencia támogatóinak; Dorog Város Önkormányzatának, dr. Tittmann János polgármesternek a konferencia helyiségének biztosításáért, valamint Esztergom Város Önkormányzatának, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumnak, a Gran Tours Utazási Irodának, az Esztergomi Várszínháznak és a SPORI PRINT V" Kft-nek a Sátorkőpusztai-barlangot bemutató monográfia elkészítéséhez nyújtott anyagi segítségéért.


TOVÁBBI FELVÉTELEK AZ ÜNNEPSÉGRŐL

 
 

© 1999-2006 BEBTE www.bebte.hu