Vulkánokról, végvárakról Erdélyben

Vulkánokról, végvárakról Erdélyben
A BEBTE előadóútja Kézdivásárhelyen

Egyesületünk nyolc tagja egy felajánlásnak, illetve egy meghívásnak eleget téve, 2004. március 18-21. között, négy napot töltött el a Budapesttől 800 km-re található romániai magyar városban, Kézdivásárhelyen.

Kiutazásunk előzményéhez tartozik, hogy „A Földgömb” magazinban (a Magyar Földrajzi Társaság tudományos-ismeretterjesztő folyóirata) még tavaly kiírt diákújságíró pályázatunkra a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is neveztek, mégpedig nem is akármilyen dolgozattal. A lakóhelyükhöz közeli Szent Anna-tó környékét mutatták be a 7. osztályosok. Az írásnak természetesen utóélete is lett, hiszen a bírálók érdemesnek találták arra, hogy a külföldi magyarság körében is népszerű folyóiratban helyet kapjon. A Földgömbben való megjelenésnek pedig egyenes következménye lett a kézdivásárhelyi Földrajz Kör megalakulása.

A nagyszerű hír hallatán mi sem tűnt természetesebbnek, mint hogy e-mailen gratuláljunk a szerzőknek, illetve, hogy a magunk módján felajánljuk segítségünket az újdonsült erdélyi földrajzosoknak.

A segítségnyújtást előadások megtartásával, illetve szemléltető eszközök, szakmai folyóiratok ajándékozásával képzeltük el.

Néhány levélváltást követően, végül is a fenti időpontban létrejött a találkozó, ami egy hihetetlenül kedves, baráti kapcsolat megszületését jelentette.

A tervezett három előadásból (Végvárak a Kárpát-medencében; Rendhagyó vulkánkitörések Dél-Olaszországban; Túra a Balkán-hegségben) idő hiányában csak kettőt tartottunk meg, de azokat is óriási sikerrel.

Már a fogadtatás is fantasztikus volt. Korábban azt hittem, hogy csak álmodhatunk ilyesmiről. De nem, valóban léteznek mély emberi érzések, melyeknek ekkor többször is tanúbizonyságát adták vendéglátóink.

Az erdélyi gyerekek között
Az erdélyi gyerekek között

A diákok egész nap (pénteki érkezésünkkor) a velünk való találkozásra készültek. Természetes volt, hogy az érintett osztály számára több óra is elmaradt ezen a napon. A Földrajz tanteremben külön fogadásban részesítettek, ami később a tanáriban, számos kolléga jelenlétében folytatódott

A földrajz szaktanteremben
A földrajz szaktanteremben

Persze mi sem érkeztünk üres kézzel; magunkkal vittük a Cartographia Kft. és a National Geographic Channel által felajánlott több tucat fali- és turistatérképet, posztert, földrajzi és történelmi atlaszokat, könyveket, valamint a Kornétás Kiadó által küldött többkötegnyi Földgömb, „Mount Everest és Turista Magazinokat. Na és persze egyesületünk ismeretterjesztő plakátjai sem hiányozhattak a szállítmányból. Mindezeket rendkívüli megbecsüléssel fogadták. A gyerekek és tanárok érdeklődésére kötetlen beszélgetések alakultak ki, melyek során magunk is tájékozódhattunk a helyi viszonyokról, oktatási lehetőségekről.

A nyertes gyerekek és tanítóik
A nyertes gyerekek és tanítóik

A városban, a helyi médiumokban meghirdetett előadásokra – melyeket a Magyar Földrajzi Társaság és a BEBTE nevében szerveztünk – a helyi Tanítóképző Főiskolán került sor. Mondanom sem kell, hogy az előadó zsúfolásig megtelt, elsősorban a helyi iskolák tanárai, illetve diákjai voltak jelen. A vetítések után pedig a Petőfis tanári karral közös vacsorán vettünk részt.

A pénteki „kötelező” programmal szemben a szombatot egy kiadós túrázásnak szenteltük. Idő hiányában nehéz volt választani a kínálkozó lehetőségek közül. Mérlegelnünk kellett azt, hogy csak egy napunk van erre, és azt is, hogy a hegyekben még tél lévén, a terep is nehezen járható.

Varga László javaslatára a Csukás-hegység mellett döntöttünk (Keleti-Kárpátok déli vonulata, Brassó szomszédságában). A kiránduláson csatlakoztak hozzánk vendéglátóink is a Földrajz Körös gyerekek tanárnőjének, illetve annak férjének személyében (a gyerekek jóllehet nem jöhettek a kirándulásra, mégis ragaszkodtak ahhoz, hogy az útravalót ők készíthessék el nekünk).

A Csukás-túra résztvevői
A Csukás-túra résztvevői

A több tucat, konglomerátumból kialakult monumentális sziklatorony fantasztikus látványt nyújtott. Megközelítésük nem volt valami egyszerű, ugyanis, mint ahogy erre számítani lehetett a hegységet térdig, derékig érő hó borította (birkóztunk is a tereppel rendesen). De azért a csúcsot (Csukás – 1950 m) sikeresen meghódítottuk.

A Csukás egyik konglomeráttömbje
A Csukás egyik konglomeráttömbje

A Csukás-hegységben
A Csukás-hegységben

Gigantikus tornyok
Gigantikus tornyok

Úgy vélem, véljük, hogy az elmúlt néhány nap mérföldkő lehet szervezetünk életében (és ezt talán mindenféle túlzás nélkül állíthatjuk). Jól eső érzés tudni, hogy egy „kis” egyesületként segítői voltunk, lettünk egy külhoni magyar közösségnek. A kézdivásárhelyiek már most igény tartanak arra, hogy ezt a kapcsolatot fejlesszük és ápoljuk a továbbiakban is, amire úgy vélem, hogy idehaza is lesz kereslet. Tehát folytatás következik!

A „küldöttség” tagjai voltak: Érdi-Krausz Erika, Heidler Norbert, Heidler Zoltán, Láng István, Lieber Tamás, Süveges Flórián, Süveges Zsófia, Varga László.

A fentebb leírtakon kívül köszönettel tartozunk még Dorog és Gödöllő Város Önkormányzatainak a program megvalósításához nyújtott támogatásukért.

Lieber Tamás

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu