Húsvéti hozományok

HÚSVÉTI HOZOMÁNYOK
(2009. ÁPRILIS 18.)

Sajnos az idei húsvét sem múlt el nyomtalanul. Ma már kevesen élnek a hagyománnyal, a hétfői locsolással és locsolkodással, sokkal inkább a szabadba menekülnek a hívatlan látogatók elől. Csakhogy közűlük is sokan válnak hívatlan látogatóvá. A természetvédők bosszankodnak, és mivel mást nem nagyon tehetnek, igyekeznek helyreállítani a károkat.

Mi magunk is évente szembesülünk a problémával. Tudjuk, hogy a kiemelt ünnepek csak az emberek számára léteznek, a természet ezeket éppen ellenkezőleg éli meg. Ha az időjárás engedi, "betonlakók" sokasága özönlik a szabadba, hogy ott a legalapvetőbb viselkedési normákat felrúgva, szabadon garázdálkodhasson. Hogy mi marad utánuk? Letaposott védett virágok, illegális tűzrakóhelyek tucatjai, és szemét mindenütt: bokrok alatt, fák tetején, sziklaüregekben.

Április 18-án a Sátorkőpusztai-barlangot is magában foglaló Nagy-Strázsa-hegyet vettük szemügyre. A barlang közvetlen környezetében kb. 2 köbméter szemetet gyűjtöttünk össze és legalább 6 tűzrakóhelyet szűntettünk meg. Felmerülhet a kérdés: ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett területén ilyenek (voltak) az állapotok, mi lehet másutt!

A TAKARÍTÁS KÉPEI

Miért?

Tűzrakóhely és ami utána marad

A Strázsa-barlang előcsarnoka fokozottan védett! ELVILEG!

A Strázsa-barlang előcsarnoka fokozottan védett! ELVILEG!

Szerencsére azért nemcsak a szeméthelyzet virágzik. Apró nőszirom

Tavaszi hérics

 
 

© 1999-2009 BEBTE www.bebte.hu