ÁRVÍZ AGGTELEKEN

ÁRVÍZI HELYZETJELENTÉS AGGTELEKRŐL
Lieber Tamás beszámolója a június 5-6-án tett túráról

A cikk bővebb változata a Turista Magazin júliusi számában olvasható. A folyóirat megvásárolható az újságárusoknál.

A Törökfürdő vízesése

Döbbenetes látvány fogadott minket. Szombat délután érkeztünk meg, persze jó nagy kerülővel a Sajó áradása miatt. Terelgettek bennünket mindenfelé! Még egy autót is segítettünk kimenteni a Sajó völgyében. A tűzoltóknak ugyanis nem volt ehhez felszerelésük!!!

A Baradla aggteleki oldalát néztük meg ekkor. A játszótér tóban állt, csak a mászókák teteje látszott ki. Az úton a játszótér mellett, kb. 50 cm-es víz állt ekkor. Kíváncsiak voltunk, hogy mi lehet a barlangban. Nos az első meglepetés a Teknősbéka-teremben (a bejárat utáni 3. terem a látogatható részen) ért, ahol a gumicsizmába éppen beömlő volt a vízszint. Nagyjából ez a vízmélység volt tapasztalható a Tükör-termen át egészen a Hangvesrseny-teremig. Itt a hosszútúra felé vezető szakasz járdájáról dübörgött le a víz a patakmederbe. Picit feljebb, a székek már szárazon álltak, de nagy összevisszaságban. Előző nap nyilván még ezek is táncoltak a vízben. Jókor voltuk jó helyen, ugyanis bő 12 órával később a víz szinte teljesen eltűnt a járdákról, és az aggteleki "aqua world" is megszűnt!

Nem mentünk végig a főágban, csak a Viasz utcáig. Ugyanis Vöröstó közelében vannak olyan árkok, ahol mellig kellett volna merülni, ráadásul a víz ugyebár a hidakat is elöntötte, amelyek így nem igazán kivehetőek, és kellemetlen lett volna elvéteni. Emiatt kellett a szombatra tervezett túránkat is lemondani! A barlang balesetveszélyessé vált! A Törökfürdő vízesése mindenesetre nagyon látványos volt. Legalább egy órán keresztül fotóztuk (lásd a fenti képen).

Vasárnap felnéztünk a Kossuth-barlanghoz. Az első híd teljesen beszakadt, így a patakmederben küzdötte fel magát Szabózé a terepjáróval. A kutatóháznak is gondolom, hogy most ez lett az egyetlen megközelítési módja. A Kossuth-barlang bejáratánál A gát szinültig megtelt, és a táróból elemi erővel zúdult ki a víz. Zoli megróbálta a barlangot belülről is megszemlélni, ám vállalkozása a táró végén kudarcba fulladt. A betontáróban combközépig ért a víz, aminek ráadásul baromi erős volt a sodrása. Ahogy azonban a végéhez ért, ott az alagút olyannyira elkeskenyedik, hogy a testével gyakorlatlag lefogta a teljes szelvényt. Nos itt a víz már az arcába csapott, és esélytelen volt tovább haladni. Aminek egyébként sem lett volna érteleme, mert a szifonok ennél jóval kisebb vízben is lezárnak.

A Kossuth után a Baradla jósvafői szakaszát vettük szemügyre. A barlangban csak rövidtúrát indítottak, bár a pénztárnál nem igazán tolongtak a látogatók. A Tengerszem-szállónak is csak 3 vendége volt, olyanok, akik nem tudtak hazamenni! Amit azért nem értek, mert kerülővel minden megközelíthető, leszámítva persze a vízben álló településeket.
Az Óriások terméig vezető szakaszon csak annyi változást tapasztaltunk, hogy eszméletlen volt a csöpögés mértéke. Az út nagy részét tulajdonképpen esőben kellett megtenni. De az igazán nagy élmény az Óriás termi nyelőnél fogadott. Döbbenetes vizek folynak le az omladékban. Egymás szavát nem igazán lehetett hallani. Vöröstó felé haladva 2-3 helyen a járdán folyt a víz, ami néhol eléggé óvatossá tett bennünket, ugyanis, több helyen hiányzott az aknafedél a járdáról. A 40-50 kg-os betontömböt a víz egyszerűen feltépte. Azt mondták a helyiek, hogy majd megkeresik őket, ha lemegy a víz (erre június 7-én sor is került, ugyanis ekkorra tért vissza a patak a mederbe). Egy kivételével elő is kerültek a betonfedlapok, a hiányzót taratalékból pótolták. Egyébként június 9-én indul újra a középtúra.

Vízben a járda a vöröstói szakaszon

Egyetlen helyen láttunk omlást (a helyiek június 8-i elmondása szerint volt még egy). A mozdony környékén, annyira alámosta az agyafalat, hogy kb. 2 köbméter agyag hullott a járdára. A leglátványosabb számomra azonban egy olyan cseppkőfal volt - közvetlenül a járda fölött - aminek hasadékából egy kisebb pataknyi víz folyt le! Nyilván száraz időben ez egyáltalán nem működik, viszont az itt lévő tetarátasor (utólag okoskodva), erről árulkodik.

A barlangtúra után természetesen lementünk a Tengerszem-tóhoz is. Én még nem láttam ekkora vízhozamot az Alsó-barlangból kiömleni. A Komlós-forrás is teljes keresztmetszetében működött. A látottak közül ez volt az egyetlen, ami áttetsző, tiszta vizet produkált, a többiből (a Kossuthból is) zavaros, "tejeskávé" folyt.

Jósvafőn az árvíz szombatra nagyjából levonult. A kocsmát előző nap még térdig érő vízben lehetett csak megközelíteni, szombatra már az út teljesen fölszáradt. A Jósva egy-két alacsonybban fekvő hely kivételével visszatért a medrébe, s vasárnapig még legalább 10 cm-t apadt.

VIDEO ITT!

 
 

© 1999-2010 BEBTE www.bebte.hu