Odüsszeusz Aiolosz Szigetén

Odüsszeusz Aiolosz Szigetén

Az Eoli-szigeteket*, azaz Aiolosz szigetét ismerhetjük Odüsszeusz történetéből. A legenda szerint Odüsszeusz, miután elhagyta a küklopszok földjét, megérkezett egy rézszínű szigetre. Zeusz a sziget urát, Hippotadész királyt tette meg a szelek urává, ő csillapította és küldte útjukra a szellőket és viharokat.

A király nagy szeretettel vendégelte meg az utazót, aztán mikor hazaindult egy marha bőrébe bezárta és ezüstfonállal Odüsszeusz bárkájához kötözte a szeleket, hogy segítségükkel minél gyorsabban hazaérjenek.

Basiluzzo

Odüsszeusz és társai kilenc napon át hajóztak, mikor végre meglátták szülőföldjük partjait. Ekkor a társak azon kezdtek gondolkodni, milyen ajándékokat kaphatott Odüsszeusz a királytól. Úgy gondolták, a zsák tele lehet arannyal és ezüsttel, amelyből ők is kaphatnának valamennyit. Így feltépték a zsák oldalát, amelyből a szelek zúgva kirohantak, a hajót a nyílt tengerre sodorták és ismét Aiolosz szigetére vetették. A király csodálkozva fogadta Odüsszeuszt, hiszen ő mindent megtett, hogy az utazók végre hazajuthassanak. Odüsszeusz megint a király segítségét kérte, de Hippotadész megtagadta, hogy olyan emberen segítsen, akit ennyire sújt az istenek haragja. Így aztán Odüsszeusz és társai ismét vízre szálltak és tovább folytatták bolyongásukat.

* A Lipari-szigetek másik elnevezése az Eoli-szigetek.
Eoli = szeles; eolikus = szélformálta.

Gyűjtötte: Érdi-Krausz Erika

 
 

© 1999-2005 BEBTE www.bebte.hu