Megtisztítottuk a Strázsa-barlangot


MEGTISZTITOTTUK A STRÁZSA-BARLANGOT
(2006. október 13.)

Közeledik a tűzoltóautó

Október 13-án egyesületünk egy évtizede már kipróbált, és azóta több ízben alkalmazott eljárást vetett be a Strázsa-barlang agyagos, poros falfelületeinek megtisztítására. Tűzoltók segítségét kértük az akcióhoz. Az esztergomi parancsnokság két fős egysége vonult ki a helyszínre, a nap folyamán összesen 6 köbméter vízzel.

A barlangfürdetést a lejtés irányában végeztük, vagyis a bejárattól az elszűkülő végpontig. Kizárólag a főág kb. 30 méteres hosszán alkalmaztuk a tűzoltófecskendős tisztítást, ugyanis innen már hiányoznak azok a képződmények, melyekben az erős vízsugár esetleg kárt tudot volna tenni. A felső szakasz rejtett, tűszerű gipszkristályait pontosan ebből a meggondolásból érintetlenül hagytuk. De itt egyébként is kevésbé tűnnek szennyezettnek a képződmények.

Hogy miért volt szükség a mosásra?
Nos a barlang 1960-70-es években végzett kutatása során a főág talpszintsüllyesztésére volt szükség ahhoz, hogy a végpontról - a további szakaszok feltárásának reményében - az agyagos törmeléket kényelmesen lehessen kitermelni.
A süllyesztés eredménye lett, hogy a korábban csak kúszva "járható" folyosóban idővel guggolva, majd felállva közlekedhettek a kutatók.
A barlangászok hiába távolították el nagymennyiségű agyagot a feküről (talapzat), az oldalfalakon az továbbra is vastagon megragadt. Ez az agyagréteg nemcsak esztétikailag rombolta az összképet, de eltakarta a falakat beborító képződményeket is.

A barlangmosás legszembetűnőbb eredménye, a kb. 3-4 cm-es élhosszúságú kalcitpiramisok "megjelenése" lett. Emellett a főte és az oldalfalak gipszbevonatai és kifehéredtek, a helyenként előbukkanó szálkő pedig a mészkő erdeti, szürkés színében vált láthatóvá.

A mosással egyúttal egy kísérletet is végeztünk. A barlang végpontján elfolyó vizet a szomszédos, mélyebben fekvő Sátorkőpusztai-barlangban vártuk, ám becsléseink szerint ott már két nappal később annnak látszódnia kellett volna. Hogy ez nem így történt, feltételezhető, hogy a két barlang közti vetődésekben, hasadékokban folyt el a víz, amely a "nagybarlang", általunk ismert szakaszait ilyesformán elkerülte.

Lieber Tamás
(Barna József és ifj. Barna József képei)

Előkészületek

A szivattyúnak kb. 20 méter magasra kellett felpumpálnia a vizet

Utolsó simítások

Megjött a víz

A bejárati szakasz jócskán fogyasztotta a vizet

Ideiglenes tavacska a főág talapzatán

A víz az ismeretlenbe folyik

Interjú az Esztergomi Városi Televíziónak

 
 

© 1999-2006 BEBTE www.bebte.hu